Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може

...
Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може
Коментари Харесай

Местят паметника на Джон Атанасов пред Телефонната палата в столицата

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може да бъде изместен. Това е желанието на притежателя на постройката “НГ пропърти” ЕАД, оповестява БТВ. Член на съвета на шефовете на сдружението е предприемачът Васил Божков.

В началото на месеца се разбра, че основният проектант на столицата Здравко Здравков е издал позволение за смяната на устройствения проект за Телефонната палата, което позволява етажите ѝ от 5 да станат 6. С плана притежателят трансформира предназначението на постройката, като желанието му е тя да се трансформира в “обществено обслужваща” постройка с изложбени площи, музейна част и софтуерни пространства.

Борислав Петров, който е представител на притежателя на Телефонната палата, изясни, че паметникът ще бъде изместен напълно за тяхна сметка. Той уточни, че към този момент му е определено и ново място – Техническият университет в София. От самото висше учебно заведение прецизираха, че чакат монумента до края на месеца.

Единствената спънка за преместването на паметника може да се окаже създателят му Вълко Ценов. Статуята е благосъстоятелност на Столичната община, само че в случай че скулпторът не даде единодушието си, монументът може да остане на настоящето си място.

Ценов изясни, че творбата му е направена особено за постройката на Телефонната палата, тъй като тя е обвързвана с технологиите и връзките, а Джон Атанасов е основателят на прототипа на актуалния компютър.
Той добави, че никой не го е търсил да го пита дали е склонен паметникът да бъде изместен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР