Паметника на съветската армия и прилежащата земя да се предоставят

...
Паметника на съветската армия и прилежащата земя да се предоставят
Коментари Харесай

Русия да получи Паметника на съветската армия готвел областен управител на София

Паметника на руската войска и прилежащата земя да се дават на Русия за безсрочно и безплатно прилагане. Това е мнението на някогашния регионален шеф на София град Николай Пехливанов от " Атака " от 13 април 2021 година То е декларирано във връзка публична нота на посланика на Руската федерация в София от 10 март 2021 година до Министерството на външните работи. В него се предлага монументът и прилежащия имот да се дават на Русия за безсрочно и безплатно прилагане.

Разкритието за готвено прекачване на паметника и част от Княжеската градина е на Петър Славов и Мартин Димитров от " Демократична България ". По Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) те са получили писмо, изпратено от Пехливанов до външния министър Екатерина Захариева, региналния Петя Аврамова, на културата Боил Банов с копие до ръководителя на ДАНС Георги Георгиев. От писмото излиза наяве, че съветският дипломат е предложил да финансира капитален ремонт на паметника, против което да да му се трансферира за безсрочно и безплатно прилагане монумента с прилежащия му имот.

Предложението на Русия е подето от регионалния шеф тогава Николай Пехливанов. Той изразил мнение, че " поемането на разноските (за ремонта) от Руската федерация е в полза на българската страна и приемането му не съставлява политически акт, а е рационално държавническо решение. От тази позиция реципрочно би било от българската страна да даде за безсрочно и безплатно право на прилагане върху Паметника на руската войска на Руската федерация ".

Пехливанов показва, че за отстраняването на повредите били нужни 390 319 лв. и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

" Най-тъжното е, както се вижда от приложените документи, които получихме в отговор по наше питане по от 4 октомври 2021г. до регион " Средец ", предходният регионален шеф от ръководство напряко е подготвял прекачване на благосъстоятелност върху парцел - регистриране в кадастъра, връзка със съответните министерства и взаимоотношение с Направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община ", показва Славов.

Защо предходната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала българските жители в незнание за тези на практика териториални искания и по кое време най-сетне този паметник ще бъде изпратен в музея, където му е мястото, пита юристът Славов.

Миналия петък, 1 октомври, Трайчо Трайков, областен кмет на " Средец ", в чиято територия са Княжеската градина заяви, че регионалната администрация на София е осигурила 390 000 лв. от държавния бюджет за премахване на повредите по паметника. Той прикани жителите да не го приближават, тъй като се намира в недобро градивно положение.

" Не считам, че е целесъобразно да се удължава животът на толкоз спорен обект, още повече с публични средства. Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безвредно място отвън Княжеската градина, където не съставлява заплаха за хората ", предложи той.

Монументът не е със статут на войнишки монумент и не попада в обсега на контракта за другарски връзки и съдействие сред Руската феерация и България от 1992 година Той е издигнат през 1954 година и е заплатен напълно от българската страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР