Паметник в почит на медиците, загубили живота си вследствие на

...
Паметник в почит на медиците, загубили живота си вследствие на
Коментари Харесай

Паметник в почит на медиците, загубили живота си вследствие на COVID, ще се изгражда в Пловдив

Паметник в респект на медиците, изгубили живота си в резултат на Коронавирус пандемията, ще се построява в Пловдив. Инициатор на концепцията е доцент Дончо Дончев - доктор в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия. Зад нея застава и Инициативен комитет от хора в областта на културата и спорта, както и редица пловдивски лекари. Предложението е импортирано в общината в Деня на здравния служащ, 7 април, с молба за съорганизаторство, и следва да бъде прегледано от пловдивските съветници.

„ Важно е да помним медиците, които безкористно се бориха със болестта на първа линия и които изгубиха живота си. А с цел да сме почтени пред тях и пред себе си, е нужен и веществен спомен, който да припомня за саможертвата им “, показа пред Дарик радио доцент Дончев.



Идейният план е дело на Никол Александрова - първото кохлеинплантирано дете пациент на ВМА, към този момент студентка в Художествената академия. Паметникът ще изобразява слаба женска фигура в действителен растеж, облечена в защитно облекло със свалена маска и очила и със свити благ крила на гърба. Идеята пристигнала от публикуваните в обществените мрежи фотоси на медици, запечатали денонощния труд и умората.

„ Градът на тепетата е определен неслучайно. Освен че в града няма монумент на медиците, в Пловдив хората са доста по-толерантни “, счита доцент Дончо Дончев. Известният експерт от ВМА се надява концепцията да получи по-широка поддръжка на национално равнище и самите пловдивчани да я възприемат като своя лична.

Само за интервала от 1 месец през първата по-сериозна вълна 2020 година живота си са изгубили 1,5% от фамилните лекари в Пловдив, сподели доктор Георги Цигаровски, зам.- ръководител на Управителния съвет на Районната лекарска гилдия в Пловдив и част от самодейността. „ Имам подготвеност, както персонално, по този начин и да провеждам други хора, които да подкрепят целия развой по набирането на средства, само че изчакваме окончателното решение на общината “, показа доктор Цигаровски.



Още през май писмото за коронавирус монумент е минало през комисията по просвета в Общинския съвет и е изпратено за мнение до зам.-кмета по „ Финанси и икономически действия ” Величко Родопски и зам.-кмета по „ Екология и опазване на здравето “ Анести Тимчев.

Чуйте повече в аудиото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР