Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война

...
Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война
Коментари Харесай

Откриха паметник на загиналите във войните в пловдивско село

Паметник на починалите в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война откриха в Крислово. 14 поданици на селото са взели участие във войните за Освобождение на България и са дали живота си за свободата на родината. Това са подоф. Петко Йончев, Видол Вътов, Али Алиев, Марин Стойнов, Русин Бонов, Тодор Кацаров, починали в Балканската война (1912 – 1913) и редниците Васил Котов, Величко Чернеев, Димитър Величков, Димитър Димитров, Кръстю Бонов, Никола Филчев, Стоян Бонов, Тодор Минчев, отдали живота си по време на Първата международна война (1915 – 1918).

„ Откриваме монумент на героите, починали в Балканската и Междусъюзническите войни, които са оставили кости по непознати земи. Днес сме тук, с цел да отдадем респект и да заявим с горделивост, че сме техни почтени потомци “, сподели във встъпителните си думи водещият Христо Христов, който от няколко години живее в Крислово.

Инициативата е на о.р. полк. Христо Странджев, който преди 8 години стартира да събира информация за починалите във войните крисловци и обикаля от къща по къща в селото, с цел да открие имената на героите, отдали живота си за родината. Обръща се за подпомагане към държавните институции и Община Марица, която поддържа концепцията. Странджев образува предприемчив комитет, в който ефективно присъединяване взима и известният крисловец Васил Дуденски.

„ Този монумент е на хората, които поставиха кости пред олтара на България, опазиха нейната земя. Всяка пета къща в селото е дала по един погубен. Паметникът въплъщава разгърнатата книга на историята на Крислово “, съобщи Христо Странджев. Той добави, че за него починалите 14 войни са крисловските опълченци, жертвали живота си за родината и бъдещето на поколенията.

„ Светла да е паметта на всички герои, починали за свободата на България. Всички крисловци, родолюбци, които са жертвали живота си, с цел да има Крислово през днешния ден, с цел да ни има всички нас, с цел да я има България. Днес на светлия народен празник почитаме хората, които са съдействали, с цел да е България свободна през днешния ден “, акцентира в словото си кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той благодари на Христо Странджев и Инициативния комитет за родолюбието и упоритостта им, на кмета на Крислово и на всички, които са дали своя принос за създаване на възпоменателния монумент. Той насочи зов към младото потомство: „ Човек би трябвало да знае историята си. Мили деца, помнете историята на вашето село, почитайте хората, които са съдействали, с цел да го има Крислово “.

Заупокойна литургия отслужи отец Михаил, след което благослови възпоминателния монумент. Идеята за паметника е на арх. Боряна Василиева и нейното семейство. Автор на монумента е скулпторът доцент Свилен Костадинов. „ Създадохме с общи старания една статуя, която по достолепие показва почитта към героите на Крислово. Тя има доста положително пространствено решение, с помощта на архитектите Василиеви. Мисля, че съумях да основа скулптурна форма, която по достолепие с спестовни средства без непотребна пищност показва респект към героите. Важно за мен бе този монумент да се извърши от едносъставен материал – камък гранит, тъй като той е знак и притежател на човешката памет от безконечни времена и до през днешния ден “, акцентира скулпторът. Кметът на Крислово Димитър Андреев от своя страна благодари на всички, ангажирани с задачата за основаване на паметник в памет на героите на селото. С минута безмълвие бе отдадена респект на починалите за отечеството крисловци. Поздравителен адрес за самодейността насочи ръководителят на Общинската организация на СОСРЗ в Пловдив о.р. Веселин Станев.

Възпоменателният монумент на починалите бойци от село Крислово във връзка 110 години от Балканската война откриха кметът на Община Марица Димитър Иванов, ръководителят на Общински съвет Виолета Христодулова и кметът на селото Димитър Андреев.

След това надарени деца от ДГ „ Детелина “ поздравиха гостите с празнична стратегия. Към нея се причисли и самодейният състав „ От извора “ към НЧ „ Просвета - 1964 “ в Крислово.  

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР