Паметник на Васил Левски бе открит тази вечер в Парка

...
Паметник на Васил Левски бе открит тази вечер в Парка
Коментари Харесай

Паметник на Левски бе открит в Русе

Паметник на Васил Левски бе открит довечера в Парка на възрожденците в Русе.

За построяването на монумента при започване на предходната година бе проведена дарителска акция от предприемчив комитет, основан особено за задачата. В нея се включиха доста компании и жители.
Проектът на паметника е дело на русенския ваятел Даниел Кънчев. Монументът е висок 4,20 метра с постамента.
Сред формалните посетители на церемонията бе вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността.

"Щастлив съм, че в нашия роден град се появи монумент на Апостола. Искам да благодаря на инициативния комитет, на всички тези жители и организации, на общинската администрация, които помогнаха това да се случи ", сподели Каракачанов.
Той напомни, че Левски е бил български родолюбец, който е нямал "цветове ". Левски е начертал и българския народен блян.

Каракачнов съобщи, че в дни като този, когато се откриват монументи на Апостола на свободата, в ден като 19-и февруари, когато се отбелязва гибелта му, всеки от нас може да се замисли дали е подготвен да даде от дребното си свободно време за реализиране на българския народен блян.

"Ако вярно си отговорим на този въпрос, може би България ще бъде друга, българите ще имат явен взор и посока накъде желаят да вървят. И тогава в действителност ще можем със самочувствие да кажем, че сме равни на другите европейски нации ", съобщи Каракачанов.

Искрен Веселинов, който е ръководител на инициативния комитет, народен представител и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация, съобщи, че това е една сбъдната фантазия. Той уточни, че Левски е бил в Русе три пъти.

"Но няма значение дали Левски е бил в Русе, или не. Левски е една от дребното фигури, които несъмнено сплотяват. Радвам се, че дадохме един знак на Русе, който да ни сплотява ", сподели Веселинов.
Веселина Антонова - историк и архивист, изясни, че датата на откриването на паметника в Русе не е инцидентна, тъй като в интервала 7-10 септември 1869 година Левски е бил в крайдунавския град за среща с полската емиграция. Тук той е поради най-верния му помощник Стоил Попов, посредством който намира контакти с цариградските българи.

По време на церемонията от публиката се чуха освирквания към Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността, откакто водещите му дадоха думата да произнесе слово.

Вицепремиерът им отговори, че в такива дни човек би трябвало да се гордее, че е българин, само че "винаги е имало изчадия искариотски, които даже в такива моменти са подготвени да охулват тези, които са свършили нещо ".
"Ако бяхте дали една стотинка, имате право да викате. Като не сте дали и една стотинка, слушайте и най-малко се радвайте, че в Русе има нещо хубаво направено ", отговори им Каракачанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР