Паметник на Ленин и Димитров финансиран с пари ... от

...
Паметник на Ленин и Димитров финансиран с пари ... от
Коментари Харесай

Паметник на Ленин и Димитров финансиран с пари ... от Америка

Паметник на Ленин и Димитров финансиран с пари... от Америка
Носталгичен спомен от предишното в разложкото село Баня. Тук като че ли времето е спряло преди 10 ноември 1989 година, тъй като в центъра му се издига монумент на младия Георги Димитров и вожда на международния пролетариат Владимир Илич Ленин, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това е единственият монумент у нас, на който двамата вождове са изобразени дружно. Ленин дава насоки на Димитров за светлото бъдеще, което непрекъснато се отлагаше и по този начин и не настъпи поради рухването на социалистическата система през 1989-1990 година Срещата сред двамата е единствено в границите на монумента, тъй като историята мълчи дали те са се виждали онлайн.

Най-любопитна е историята на основаването на 3-метровия монумент, който през днешния ден притегля многочислени съветски туристи, посещаващи района. Местни поданици описаха пред БГНЕС, че преди към 100 години в селото живеел Лазар Калчов, който бил бакалин и член на Вътрешна македонска революционна организация. Заради концепциите си той бил заклан от турските поробители. Лазар оставил едно момченце Костадин, който бил отгледан от родственици.

Като доста македонски българи Костадин отпътува за Съединени американски щати в навечерието на Войните за национално обединяване /1912-1913 г./. Там той съумява да получи обичайно обучение в Канзас. Костадин има сполучлив бизнес, основава пивоварна, само че не къса връзките с родния край. В писмо до собствен другар от Баня забогателият българин споделя, че желае да се издигне монумент на Ленин и Димитров. Дали Костадин е бил болшевик, през днешния ден е мъчно да се каже, само че сигурно, както доста хора в цяла Европа и Съединени американски щати от това време, е вярвал, че пролетарските вождове ще оказват помощ на елементарните хора да живеят по-добре.

Така той подарява на селото си сумата от 35 000 $, които са за изграждане на съвременно читалище и на монумент на Ленин и Димитров. Монументът е открит през 1967 година по отношение на 85 години от рождението на героя от Лайпциг.

Паметникът е един от последните в България на комунистическите вождове, той се пази грижливо от жителите на Баня. Навремето в центъра на София имаше пантеон на Димитров, който беше опустошен през 1999 година, а самата мумия беше заровена при започване на измененията през 1990 година Пак в центъра на столицата, на бул. „ Тодор Александров “ до постройката на „ Булбанк “ и против Народното събрание, някогашния Партиен дом, се издигаше паметникът на Ленин. Но и той също от дълго време е отстранен, а на негово място в края на 90-те години беше издигната статуя на София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР