Паметник на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу бе открит в парка

...
Паметник на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу бе открит в парка
Коментари Харесай

Откриха паметник на легендарния Наим Сюлейманоглу, роден в българското село Птичар

Паметник на именития щангист Наим Сюлейманоглу бе открит в парка в Истанбул, който носи името на спортиста. По случая се състоя гала в наличието на доста хора от Турция и България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Известно е, че Наим е роден в българското село Птичар. Той печелеше трофеи и медали за България, преди да стартира да се състезава за Турция.

Излятата от бронз фигура на родения в България непостижим приживе рекордьор на щангите се намира в парка " Наим Сюлейманоглу " в квартала " Картал " на азиатския бряг на Истанбул.

Идеята за основаването на паметника е на общината в " Картал ", взаимно с локалната Асоциация на турците от България и Балканите " Балканлълар ", която включва изселническата общественост в истанбулския квартал Соганлък. Според историческите информации селището Соганлък е учредено от преселници от България при започване на предишния век. Според регистрите от 2022 година популацията на Соганлък през днешния ден е към 29 хиляди души, като болшинството от тях са с преселнически корени. 

“Скулптурата направих съгласно физическите размери на “джобния Херкулес ", както известно назоваваме Наим Сюлейманоглу - т.е. височината й е 147 см, колкото е растежът му приживе. Докато работех, се срещнах с доста детайлности. Животът му, върховете, които реализира, са горделивост и образец ", заяви авторът на статуята, турският ваятел Хюсеин Юджел.

“Наим Сюлейманоглу е знак за турците от България, които живеят в " Картал ", освен с върховете, които реализира, само че и със защитаването на демократичните права на човешката персона. Гордост за нашата община е, че дадохме принос, тъй че да служи за образец и на бъдещите генерации ", съобщи кметът на " Картал " Гьокхан Юксел.

Церемонията по откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу събра доста посетители, някогашни и сегашни спортисти и съратници на Наим Сюлейманоглу, поданици на Картал, представители на българското генерално консулство в Истанбул, представители на изселнически сдружения от Авджълар, Измир, Ялова, Коджаели, от побратимени общини от България - Кърджали, Момчилград, Ардино, Руен.

" Навършиха се шест години от кончината на Наим, само че името и образецът му продължват да сплотяват хората от Турция и България и това е най-хубавото и непреходно възприятие ", съобщи братът на Наим Сюлейманоглу и негов треньор Мухаррем Сюлейманоглу, който бе измежду гостите на церемонията.

Паркът " Наим Сюлейманоглу " е с обща повърхност от 3280 кв.м. Има тревни площи, детски площадки, пешеходна зона и е обичано място за разходка и отдих на локалните поданици. До парка се обитава и триетажната централа на Дружеството Балканлълар с ръководител Олджай Йозгьон.

Наим печели три олимпийски трофеи, става седем пъти международен първенец и усъвършенства 46 пъти международни върхове във повдигането на тежести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР