Паметник на Бащата на българската конница - ген. Иван Колев,

...
Паметник на Бащата на българската конница - ген. Иван Колев,
Коментари Харесай

Във Варна откриха паметник на Бащата на българската конница

Паметник на Бащата на българската кавалерия - ген. Иван Колев, бе открит през днешния ден във Варна.

Той се намира до Окръжна болница във Варна - в градинката на кръстовището на бул. " Цар Освободител " и ул. " Ген. Колев ".

Паметникът бе открит от кмета на града Иван Портних и основателят за основаването му - Артак Казарян - ръководител на съдружие " Български родолюбци ", съобщи кореспондент на Varna24.bg .

На церемонията участваха представители на локалната власт, измежду които регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници, политици, общественици и десетки варненци.

Поздравителен адрес за откриването на паметника на ген. Иван Колев от името на президента на Република България - Румен Радев, прочете неговия консултант Илия Милушев.

Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант. Роден е на 15 септември 1863 година в бесарабското село Бановка, основано от български преселници от Тракия и ситуирано на 25 км източно от Болград.

Участвал е в Сръбско-българска война (1885), Балканските войни (1912 – 1913). След Междусъюзническата война още веднъж поема командването на Лейбгвардейския конен полк. През октомври 1914 година е назначен за пълководец на 10-а пехотна беломорска дивизия, а на 2 август 1915 година е създаден в чин генерал-майор.

Взема присъединяване в Първата международна война (1915 – 1918). Главнокомандващият войските на Централните сили на Северния фронт фелдмаршал Аугуст декор Макензен съпоставя българския военачалник с кайзер Фридрих Велики, който също е бил прочут кавалерист.

На мястото на паметника на маршал Толбухин в Добрич е подложен този на ген. Колев. Две български села са наречени в негова чест: Генерал Колево (Област Варна) и Генерал Колево (Област Добрич).

На Иван Колев е отдадено стихотворението на Иван Вазов " Добруджанската кавалерия “, чийто финален стих е изписан на постамента на паметника му във Варна. Бюстът е дело на изтъкнатия ваятел Живко Дончев - притежател на огромната Награда " Варна " за 2023 година

Огромно запушване се получи на бул. " Цар Освободител " защото региона бе отцепен за коли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР