Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен

...
Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен
Коментари Харесай

Поставят паметна плоча на сливналията, строителен инженер Иван Иванов

Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен инженер, модернист, академик и фамозен кмет на София, ще бъде сложена през днешния ден от Камарата на строителите в България и Националния клуб на строителите – ветерани, в непосредствена непосредственост до водопровода " Рила - София “ в община Самоков. По този мотив кметът на Община Сливен Стефан Радев изпрати приветствен адрес до двете организации за родолюбивата им самодейност.

„ Личността на инж. Иванов е заела достойното си място измежду знаковите имена, с които Сливен се гордее! Млад запалянко, родолюбец, изпълнен с воля и порив, той бързо съумява да направи усещане и да вкара в градоустройството модерните европейски трендове “, декларира Радев.

„ И през днешния ден той е считан за най-успешния софийски градоначалник. Паметта за огромни персони като него би трябвало да бъде съхранена и предадена на поколенията, с цел да служи като пример за новаторско мислене “, споделя още сливенският кмет.

Инж. Иван Иванов /2 юли 1981 година – 1965 г./ е приключил Техническия университет в Мюнхен. Управлението му като кмет на столицата ни /1934 – 1944 г./ е известно като „ Златното десетилетие на София “. За него и до през днешния ден припомнят емблематични здания като тези на Съдебната палата, Народната библиотека, Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи, зала „ България “ и други За изработването на градоустройствен проект на столицата афишира конкурс с присъединяване на урбанисти от Европа. Започва да строи така наречен работен жилища, откакто учи опита на Виена и Прага. Големите му достижения и трагичните обрати в житейския му път са разказани в документалния разказ на журналиста Станимир Колев „ Кметът на София “, който бе показан напролет в Сливен.

Рилският тръбопровод, където ще е паметната плоча, е първото оборудване от сходен мащаб за доставяне на столицата с чиста питейна вода.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР