Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да

...
Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да
Коментари Харесай

Демерджиев: Ако нашата прокуратура бездейства, ще работим с европейската |

Пълното закриване на профилираното правораздаване би било неточност. Трябва да се ограничи предметният му обсег. Това съобщи пред БНР служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев.

По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова конструкция на профилираното правораздаване, която да следва апелативните региони, или да има профилирана прокуратура с по-ограничен обсег на закононарушенията, чиито актове да се управляват от общите съдилища.

Министерството на правораздаването е разписало правила по какъв начин да се приключат сегашните каузи на профилираните съдилища, тъй че да не се получат „ проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата “, стана ясно от думите на Демерджиев.

Огромните пълномощия на основния прокурор по нашето законодателство основават съществени предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са съдействали тези проблеми да станат забележими и нетърпими за обществото, счита министърът на правораздаването.

Иван Демерджиев съобщи, че в случай че основният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му посредством искане до пленума на Висшия правосъден съвет, като удостовери, че приготвя такова:

„ Аз сготвям такова искане. За положително или за неприятно, то набъбва от ден на ден. Темите, които са мотив за настояването, също нарастват. “

Чака се решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има пълномощия да внесе такова искане. Ако Конституционен съд се произнесе в границите на мандата на служебното държавно управление, настояването ще бъде импортирано в тези времеви рамки, разясни Демерджиев.

Правосъдният министър разяснява, че прокуратурата не е показала интензивност по сигналите за нередности, с които служебните държавни управления са я засипали, а няма даже отговори по тях.

„ При безучастие от страна на нашата прокуратура, вършим всичко допустимо да засилим взаимоотношението с европейската “, увери той.

Така по думите му европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.

Запитан от кое място се чака да излязат още повече сигнали за злоупотреби, правосъдния министър уточни, че това са сферите, в които има най-вече европейски средства и даде за образец Министерството на храните и горите и Министерството на районното развиване и благоустройството.

„ Там, където са насочвани големите потоци европейски средства, там чакаме да са и най-големите злоупотреби “, съобщи той.

Ивам Демерджиев сподели още, че рекомендациите за промяна във Висш съдебен съвет включват увеличение на броя на съдиите и понижаване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на експерти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата.

В края на мандата на служебното държавно управление Иван Демерджиев означи още, че са подготвили огромен пакет от законопроекти, част от които касаят от дълго време просрочени евродирективи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР