Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март

...
Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март
Коментари Харесай

Асен Василев: Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар

Пълното рухване на дерогацията за съветския нефт от 1 март 2024 година не би следвало да се отрази на българския пазар. Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

Повод за коментара му е договореността сред ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи за анулация на дерогацията за съветския нефт в две стъпки. Първата е от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, втората - от 1 март дефинитивна анулация на дерогацията, разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на взаимно изказване в Народното събрание в петък.

Според Василев няма съображение на този стадий да се покачват цените на горивата у нас.

Още преди месец и половина - два Народното събрание одобри закон, с който би трябвало да поетапно да се понижи използването на съветски нефт. Това, че се не разрешава износът от 1 януари, касае съветския нефт. Ако има неруски нефт, той умерено може да се изнася, сподели министърът. Според Василев това просто ще форсира прекосяването към неруски нефт.

Василев разяснява и позицията на „ Лукойл Нефтохим Бургас " АД, изпратена до медиите през вчерашния ден, че анулацията на новите квоти за експорт на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е еднакво на анулация на дерогацията още от декември 2023 година.

Според него това са опити за всяване на боязън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР