Пълномащабно полево учение за търсене и спасяване при авиационно произшествие

...
Пълномащабно полево учение за търсене и спасяване при авиационно произшествие
Коментари Харесай

Учение за търсене и спасяване на пострадали при авиационно произшествие се проведе край Русе

Пълномащабно полево обучение за търсене и избавяне при авиационно произшествие и очистване на следствията от него по бреговата линия на река Дунав се организира през днешния ден в местността „ Стълпище “, русенско. На терен бяха десетки коли и профилирана техника, като в интервенцията се включиха водолази, два гранични полицейски кораба, моторен катер на Изпълнителните организации за изследване и поддържане на река Дунав и „ Морска администрация “, както и два вертолета – „ Кугар “ и „ Пантер “ надлежно от авиобазите в Крумово и Варна, а също и доброволци от БЧК и доброволните формирования към общините Иваново и Русе.

Учението се организира под название „ SAREX-24 “ и е проведено взаимно от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ към Министерство на превоза и известията и Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи. Стартът на дейностите беше даден от заместник-министъра на превоза и известията Живко Петров, който съобщи, че е удовлетворен, че сходна подготовка се организира, тъй като всяко такова обучение довежда до повишаване на опциите и възстановяване на координацията. „ Основата на всяка една аварийно-спасителна активност е положителната съгласуваност за понижаване на времето за реакция, тъй като то е сериозно значимо. Тук ангажираме всички спешно избавителни институции на страната. Сред тях са Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията, Главна дирекция „ Аварийно-спасителна активност “ към Изпълнителна организация „ Морска администрация “ с два катера, Спешна помощ, двете авиобази в Крумово и Варна. Целта е да се разиграе допустимо най-тежкият сюжет, с цел да проиграем взаимоотношение и съгласуваност, с цел да сме сигурни, че при действителен случай ще взаимодействаме по този начин както се демонстрира тук. При действителни действия дребните камъчета прекатурват колата, отиграването и разкриването на тези проблеми става на такива учения “, показа още заместник-министър Петров. Той уточни, че обстановката постоянно може да бъде и по-тежка, само че регионът в местността „ Стълпище “ е определен, тъй като е задоволително комплициран и самият терен е кръстосан. Той сподели още, че методите в местността не са равни, улиците са тесни, а реката усложнява активността и по този метод през днешния ден се е отработил още едни съставен елемент – точно водния, поради включените в симулацията катери, водолази и хеликоптер „ Пантер “ от Военноморските сили. Заместник-министърът уточни, че при усложнена конюнктура постоянно може да се изиска помощ от прилежащи страни, каквато в тази ситуация е Румъния. „ Целта е в спокойна конюнктура да се отработи взаимоотношение, при обучение не е добре да се включват непредвидени детайли. Това, което тук е отработено тук би трябвало да е несъмнено, че можем да го създадем при действителен случай “, съобщи Живко Петров.

 Учение за търсене и избавяне на потърпевши при авиационно произшествие се организира край Русе Съгласно сюжета на учението аероплан Dassault Falcon 2000, пренасящ на борда си 10 пасажера и двама души екипаж, е изпълнявал полет от Букурещ за София. Екипажът е докладвал за неспособност за ръководство по тангаж и взето решение за спешно кацане. Последната връзка и радарна информация е била от пограничния регион Русе-Гюргево, движещ се над река Дунав, на почти към 20 км запад – югозапад от гр. Русе. Около 09 ч. и 15 минути на тел. 112 постъпиха голям брой сигнали за мощен екот и зародил пожар в зона на брегова линия по поречието на р. Дунав, директно намираща се до „ Стълпище “, като един от обаждащите се очевидци е твърдял, че се намира наоколо и е видял, че е паднал аероплан, който се е разпаднал на части в посочената зона. Оказа се, че фактически при рухването си самолетът се е раздрал на голям брой елементи, като част от него се намира във водата, а по-голяма част от фюзелажа и елементи от крило и опашката му са на сушата и има пламъчно горене. Поетапно бяха подхванати дейности за разузнаване и оценка на оперативната ситуацията на място и предприемане на дейности по въвеждане на силите и средствата от териториалните структури на Единната избавителна система за локализиране и очистване на произшествието и последствията от него. Веднага бе проведен и Временен действен щаб, като предпочитаните действия бяха ориентирани към спасяването на хора, оценка на местопроизшествието, ограничение разпространяването на пожара и подготовка на информация за настоящите екипи на място. Осигурена бе и цялостна оперативна автономия посредством в допълнение информационно съоръжение. Беше въведено и краткотрайно ограничение на полетите над региона на произшествието, а шефът на Регионалната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията комисар Светослав Войчев задейства проекта за деяние при рецесии, изключителни обстановки и отбрана при бедствия частите, касаещи огромни и комплицирани пожари, както и деяние при огромни произшествия /автомобилни, железопътни, авиационни и други. На място бе построен полеви център за осъществяване на триаж и оказване на първа помощ на потърпевшите, както и център за психична помощ. Пострадалите бяха превозени с реанимобили на Центъра за незабавна здравна помощ, а тежко ранен човек бе извозен с хеликоптер „ Кугар “ до лечебно заведение в Русе. След това в интервенцията се включи и хеликоптера на Военноморски сили, който извърши евакуация от вода посредством бордна лебедка на видян в река Дунав потърпевш.

Бяха подхванати и навременни дейности по гасене на пожара и създаване на водоснабдяване посредством подвоз. Според симулацията огромна част от разлятото гориво обаче се оттече във водите на р. Дунав, като за това се наложи обграждане на региона в реката със специфични защитни уреди, предпазващи по-нататъшното замърсяване. Обсъден бе и вид за в допълнение водоснабдяване за гасене на пожара посредством засмукване от р. Дунав, само че поради ситуацията това не се наложи.

На учението участваха всички представители на държавната и локалната власт от района, имащи отношение по справяне със обстановката, както и основният шеф на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ Анелия Маринов и заместник-директорът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ старши комисар Любомир Баров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР