Пълнолунието през март, наричано Червеева луна поради близостта си до

...
Пълнолунието през март, наричано Червеева луна поради близостта си до
Коментари Харесай

Изгрява Червеева луна! Пълнолунието идва с леко затъмнение

Пълнолунието през март, наричано Червеева луна заради близостта си до пролетното равноденствие, ще може да се следи в ранните утринни часове на 26 март.

Това забавно име се появява още през древността. Тогава индианците са свързвали мартенското пълнолуние с излизането на червеите на повърхността – явен знак, че времето стартира да се затопля, написа Си Ен Ен.

Малко след среднощ Луната ще бъде съвсем идеално подравнена със Слънцето и Земята – събитие, което астрономите назовават полусянка.

„ Пълното затъмнение ще може да се следи чак в 3:12 часа, когато естественият сателит на Земята леко ще потъмнее. Това няма да е супер трагична смяна, само че е любопитно събитие “, изясни доктор Шанън Шмол, шеф на планетариума „ Ейбрамс “ в Мичиганския държавен университет.

Червеевата луна ще бъде забележима за всички хора по света, само че така наречен полусянка ще може да се следи единствено от тези, които се намират в Европа, Северна и Източна Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Южна Америка.

Лунното затъмнение ще стартира след среднощ и ще завърши в 5:33 часа сутринта, оповестява EarthSky.

Това астрономическо събитие идва към две седмици преди цялостното слънчево затъмнение, което ще се следи от Мексико, Съединените щати и Канада на 8 април тази година.

„ Лунните и слънчевите затъмнения постоянно идват по двойки заради интервалите, в които Слънцето, Земята и Луната остават за малко идеално подредени в една линия “, изяснява още доктор Шмол.

„ Сезонът на затъмненията “ продължава почти към 35 дни – интервал, който се случва на всеки шест месеца и е покрай двете равноденствия (пролетното и есенното). Тогава се получава съвсем съвършеното подравняване на трите небесни тела – развой, нужен с цел да се получи затъмнение, изясняват астрономите от НАСА.

„ Лунно затъмнение не се случва всеки месец и по време на всяко пълнолуние, защото орбиталната низина на Луната е наклонена с към 5 градуса и Земята хвърля сянка под или над своя натурален сателит “, разяснява доктор Шмол.

Ето и оставащите пълнолуния през 2024 година:

23 април: Розова луна
23 май: Цветна луна
21 юни: Ягодова луна
21 юли: Бък луна
19 август: Есетрова луна
17 септември: Луна за беритба
17 октомври: Хънтърова луна
15 ноември: Боброва луна
15 декември: Студена луна

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР