Пълно разследване на всички нарушения, допуснати през годините от 2019

...
Пълно разследване на всички нарушения, допуснати през годините от 2019
Коментари Харесай

Кметът нареди разследване на нарушениятта при ремонта на покрива на варнеско училище

Пълно следствие на всички нарушавания, позволени през годините от 2019 година насам при ремонта на покрива на СУ " Димчо Дебелянов “ във Варна изиска кметът Благомир Коцев.

Той подреди на администрацията да му рапортува за всички пропуски в строително-ремонтните работи, тъй че виновните лица да понесат цялостна отговорност за некачественото осъществяване. Кметът Коцев изиска и качествено привършване на настоящия ремонт на покрива, тъй че да няма никакъв риск за учениците и личния състав на учебното заведение. В момента тече следващият, четвърти, ремонт от 2019 година насам, възлагани от миналата администрация, написа Varna24. 

Тази процедура " ремонт на ремонта “ би трябвало да се приключи, а надзорът да си прави работата – същински контрол, а не по документи. Това е следващият случай, при който контролът е бил единствено фиктивен и по тази причина продължава да се прави " ремонт на ремонта на ремонта ", съобщи кметът.

На изключителната среща стана ясно, че с публичните поръчки, възлагани от предходното управление на общината, към този момент се занимава европейската прокуратура. Първоначалното осъществяване на покрива изцяло се разминава с плана, рапортуваха специалистите - той е с доста по-голям надолнище от проектирания, липсват отдушници, гръмоотвод, осигуряващи и снегозадържащи елементи; доста от детайлите са сложени на по-големи дистанции от нормалната процедура и така нататък До този миг изпълнителят на първия план отхвърля да поеме отговорност, тъй като обектът бил признат в предишните години и въведен в употреба без забележки от страна на РДНСК, авторския и строителния контрол. Кметът възрази остро на тази процедура да се подписват документи, без да се реализира действителен надзор.

Настоящият, четвърти, ремонт не планува градивни промени, а единствено спешно премахване на дефектите като ремонт на керемиди, полагане на капаци на билото, замяна на скарите и други Прогнозите на конструкторите обаче, които в този момент ревизират обекта, са, че структурата на покрива е проблематична и довършването на ремонта е единствено краткотрайно решение, като това ще се впише в констатациите. Освен това, тежката техника при непрекъснатите поправки изцяло е компрометирала настилката на двора на учебното заведение, заяви шефът на образователното заведение, която уточни, че откогато има проблем с този ремонт, за първи път при кмета се събират на сходна среща всички забъркани страни.

Решено беше преместването на строителните материали за спешното подсилване да става преди 7 ч. сутринта или след 20 ч. вечерта, както и през почивните дни, с цел да няма риск за учениците и личния състав. На срещата се разиска още да се прегледа първичният план и в случай че той и все още не подхожда на положението на покрива (след сегашния спешен ремонт), да се създаде нов план за качествено и действително подсилване на структурата.

Експертите показаха, че ремонтите на този покрив са плащани към този момент няколко пъти и са одобрявани, макар неприятното им качество.  Изпълнителят на строително-монтажните дейности поема гаранция за 5 години, стана ясно по време на срещата, а кметът акцентира, че ще има наказания за всички отговорни да се стигне дотук лица. Той даде период до няколко дни заместник-кметът инж. Пламен Китипов да му рапортува за вероятното решение, както градивно, по този начин и според законите, както и за стягането на контрола от страна на задължените по тази причина органи.

Припомняме, че следващият сигнал на жители за нарушавания и рискове наложи още предишния петък заместник-кметът по сигурността Илия Коев и чиновници на Оперативна програма " Инвестиционна политика “, които реализират строителен надзор, да посетят обекта и да връчат наставление за обезопасяването му със постоянни ограждения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР