Пълно и всеобхватно разследване на инцидент, при който през 2008

...
Пълно и всеобхватно разследване на инцидент, при който през 2008
Коментари Харесай

Прокуратура: Българските граничари не са извършили престъпление през 2008 г.

Пълно и всеобхватно следствие на случай, при който през 2008 година в български териториални води е умрял турски жител, откри, че четирима български жители не са направили закононарушение, обявиха от прокуратурата.


Във връзка с високия публичен интерес по проблем с български жители (бивши гранични полицаи) в Република Турция, Върховната прокуратура дава следната информация:

В отдел „ Международен “ при Върховна прокуратура е получена информация от Дирекция „ Международно и оперативно съдействие “-МВР, че все още по искане на турските управляващи за търсене с „ Червен бюлетин “ на Интерпол са оповестени двама български жители.

Искането е по дело за гибелта на турския жител Я.Е. на 17.04.2008 година, настъпила при инспекция на турски кораб в българските териториални води на Черно море. Съдебното дирене се води в съда в гр. Къркларели, Република Турция, за съучастничество в ликвидиране.

По мотив изявления в медиите, че по случая са оповестени за търсене четирима някогашни български граничари, Върховна прокуратура прецизира, че все още за двама от тях не е получена публична информация да се търсят посредством Интерпол.

Относно гибелта на турския жител Я.Е., българските управляващи са провели всеобхватно и цялостно следствие. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, доказано и от Военен съд-Сливен, е, че в тази ситуация няма осъществено закононарушение от страна на българските жители.

Още през декември 2014 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови решение по дело, формирано от наследниците на умрелия турски жител. Съдът в Страсбург одобри, че казусът касае настъпване на трагичен случай в резултат на инцидентно събитие и че българските гранични служители на реда не са нарушили разпоредбите за потребление на огнестрелно оръжие.

Върховна прокуратура прецизира, че при вероятно постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската спогодба за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не предстои на осъществяване, защото съгласно националното законодателство страната ни не екстрадира свои жители в страни отвън Европейския съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР