Пълната през нощта зала Арена Бургас вече е почти празна,

...
Пълната през нощта зала Арена Бургас вече е почти празна,
Коментари Харесай

Много смени на членове на СИК и сгрешени протоколи в цялата страна

Пълната през нощта зала " Арена Бургас " към този момент е съвсем празна, тъй като останаха единствено три протокола преди да бъдат обработени всички на 100%, заяви Българска национална телевизия.

" Нощта не беше доста лесна за Районната изборна комисия в Бургас, за преброителите от " Информационно обслужване ", само че се справихме. Смея да настояват, че този път секционните комисии се оправиха с секционните протоколи надалеч по-добре спрямо предходните избори. Грешките са подбудени от механически проблеми с машините, които генерираха празни разписки или генерираха разписки, в които има прочут щемпел, само че липсва избор на гласоподавателя. Това води до основателно подозрение от секционните комисии по какъв метод да подведат самия избор на гласоподавателя, защото финалната квитанция на машината ще отрази, че на машината са дали своят вот избран брой гласоподаватели, а действителните гласове, които се намират в урната, ще бъдат по-малко спрямо хората, дали своят вот на машината ", означи Георги Михов, заместник-председател на РИК - Бургас.

Около 3/4 от резултатите за парламент към този момент са обработени и във Варна.

" Изборният ден във Варна мина умерено, без някакви особени проблеми. Имаше тук-там с машините, защото се разпечатваха изрезки без да е отпечатано за коя партия е гласувано или напълно бяла бюлетина. Може да се каже, че секционните комисии се оправиха с тези проблеми ", разяснява за Нова тв Велин Жеков  РИК - Варна. Той подсети, че близо 200 комисии са съумели да проведат и частичния избор за районни кметове. 

Продължава броенето на изборните протокол в РИК - Благоевград, оповестяват от локалната администрация. Очаква се броенето на гласовете да продължи през днешния ден през целия ден, а повода са неточности в протоколите. Смяната на членове на СИК през последната седмица и всеобщата подмяна в деня на изборите е довела до огромен брой неточности в изборните протоколи в област Благоевград.

“Ако обработката на един протокол от секционна изборна комисия лишава към 10 до 15 минути, то при подобен с неточности времето се удължава двойно, даже повече. Всичко зависи какъв брой и какви са грешките ”, посочи Мартин Бусаров, ръководител на РИК - Благоевград.

СИК в София предадоха без напрежение изборните си бумаги, заяви БНР. Общо 1 140 секционни изборни комисии в София предадоха изборните бумаги и документи в зала " Арена София ", където през цялата нощ работят екипите на 23-та и на 25-а районни изборни комисии.

Членове на 506 секционни изборни комисии предаваха изборни бумаги в 25-а Районна изборна комисия, а представителите на 634 секции - в 23-та РИК.

" До 3 и половина през нощта всички секции са били вкарани в комисията, а засечените неточности са били аритметични, разясни Виолета Темелкова ", ръководител на 25 РИК.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР