Пълната безотговорност на районната администрация и на институциите доведе до

...
Пълната безотговорност на районната администрация и на институциите доведе до
Коментари Харесай

Николай Николов: Безотговорността на районната администрация и на институциите доведе до инцидента в „Овча купел-1“

Пълната безнаказаност на районната администрация и на институциите докара до случая в „Овча купел-1“. Това съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов. В продължение на 12 часа – от 9,00 до 21,00 часа – той беше с жителите край срутилата се стена на ров на строителен обект и наблюдава дейностите на органите. Както е известно, в петък сутринта свлачище в изкопа на строителен обект на ул. „Братя Бартел“ в столичния квартал „Овча купел-1“ погълна част от улица и автомобил.

„Този случай си има предистория. В последния месец бяха проведени два митинга на жители от квартала против презастрояването и съответно против работата по обекта, на който се случи вчерашният случай “, сподели Николай Николов.

„ На тези митинги хората говореха за явни нарушавания към въпросния градеж – като се стартира от това, че теренът е бил предназначен за създаване на детска градина, до отстоянието от прилежащия блок 412. От стената на този блок до изкопа дистанцията е единствено 7 метра – едно от огромните нарушавания на строителните наредби. След сриването, това разстояние към този момент е към 5 метра. На тези митинги жителите посочваха тъжби, недоволства и всевъзможни сигнали, които са подавали до разнообразни институции с молби да бъдат направени инспекции на обекта. Никой не им обръщаше внимание. Дори районният кмет и администрацията в „Овча купел“ не демонстрираха никакъв интерес. На митингите нито един път не пристигна техен представител, нито представител на Столична община. Никой! На празника на регион „Овча купел“ на 6-и септември, четвъртък, вечерта (около 12 часа преди сриването в обекта) с четирима представители на Инициативния комитет, който организираше митингите, отидохме при кмета Христина Семерджиева, с цел да се опитаме да приказваме за тези проблеми. Тогава тя изрично и с усмивка съобщи, че вложителят има всички разрешителни, че всичко е законно и съгласно разпоредбите, че отстоянията са спазени, че е имало публично разискване и че тя си е свършила нейната работа. Около 12 часа по-късно се случи сриването. Около 20 часа по-късно ДНСК спря градежа с обяснението, че изпълнителят на обекта е позволил „съществено отклоняване от утвърдените строителни книжа“.

Според Николай Николов случаят със сриването на строителния обект в „Овча купел“ е следващият образец за прекачване на топката сред институциите и размиване на отговорността. „Не би трябвало ли районният проектант да изпрати инженер и геодезист, които да упражнят надзор и да ревизират дали са спазени всички условия по документите “, попита общинският консултант.

„ Защо в продължение на 7 часа нито една институция не пристигна на мястото на случая, с цел да осведоми обезпокоените жители и да им каже дали има заплаха за живеещите в блок 412? Защо, когато благоволиха да се появят, чиновниците на институциите се държаха надменно и даже се пробваха да избягат от жителите, без да им обяснят какво се случва? А на всичкото от горната страна представители на фирмата-инвеститор се усъмниха, че жителите сами са срутили обекта и са бутнали автомобила в него! Истината е, че този случай в „Овча купел“ е следващият вследствие на безотговорността и неналичието на надзор от страна на администрацията. Добре, че по щастливо стичане на събитията този път няма потърпевши хора и жертви!“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР