Пълна забрана за употреба на найлонови торбички до 2025 година.

...
Пълна забрана за употреба на найлонови торбички до 2025 година.
Коментари Харесай

Екоорганизации искат забрана за употреба на найлонови торбички

Пълна възбрана за приложимост на найлонови торбички до 2025 година. За това настояха пред Министерството на околната среда и водите няколко екоорганизации.
 
Евгения Ташева от съдружие „ За Земята ” уточни, че от въвеждането на еко таксата през 2011 година за пластмасовите пликчета, използването им е повишена с 30%. Според нея съществуващото финансово облагане не е дейно, защото в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.
 митинг БГНЕС
Природозащитниците желаят от екоминистъра Нено Димов въвеждане на по-ефективна такса до цялостното унищожаване на пликчетата.
 
" Днес в интернационален мащаб се отбелязва Ден за свят без найлонови торбички и това е нашето предпочитание - скоро да спре да има тези еднократни пликчета, които замърсяват околната среда. Министерството на околната среда е способният орган по този въпрос и апелът е министърът да вземе ограничения незабавно, тъй че да бъде наложена еко такса на всички найлонови торбички за еднократна приложимост, които се оферират в комерсиалната мрежа, тъй като сега огромна част от тях са изключени от обсега на еко такса. Масово публикуваните торбички не попадат в тази такса и това е казусът, тъй като потреблението не спада ", сподели Ташева.
 
Производството и продажбата на полиетиленови торбички е повишено с 30%, добави тя.
 
" Ние се опитахме да водим диалози с Нено Димов, няколко пъти пращахме писма за среща, само че нямаме отговор досега ", сподели още Евгения Ташева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР