Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от

...
Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от
Коментари Харесай

Външните министри от Източния фланг на НАТО застават зад стабилността на Западните Балкани

" Пълна поддръжка за стабилността и евроатлантическата вероятност на страните от Западните Балкани, усилване на практическо съдействие с източните сътрудници на НАТО, както и апел към Русия да съблюдава Минските съглашения ". Това са акцентите от взаимното изказване на министрите на външните работи от страните от Източния фланг на НАТО, които се събраха на среща в полската столица Варшава, написа в обществената мрежа " Facebook " пиарът на външно министерство Иван Димов.

" България е показана от заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Първите дипломати на България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Унгария се събират в този формат, наименуван Букурещ Б-9 за повторно, с цел да обсъдят новите закани и провокации пред сигурността в района. В взаимното изказване на външните министри е отделено особено внимание на сътрудниците от Западните Балкани,чиято евроатлантическа интеграция е водещ външнополитически приоритет на българското държавно управление и на бъдещото ни Председателство на Съвета на Европейски Съюз ", заяви Димов.

“Ние подчертаваме нашата решителност да подпомогнем стабилността и сигурността на Западните Балкани и нашето предпочитание да сътрудничим със страните, искащи присъединение към НАТО. Приветстваме приемането на Черна гора в алианса, което демонстрира, че вратите на Северноатлантическия пакт са отворени ”, се споделя в взаимната декларация. Министрите се сплотиха към тезата, че присъединението към Европейски Съюз и НАТО е значим тласък за промени в страните от Балканите ", оповестява още пиарът на Министерство на външните работи.

“България интензивно и поредно поддържа евроатлантическата интеграция на съседите ни от Западните Балкани. Надяваме се, че държавните управления на тези страни следват политика на превъзмогване на разликите със своите съседи, както и че ще изпълнят нужните промени ”, акцентира в изявлението си министър Захариева. Тя даде образец за положително развиване в района с Договора за другарство, добросъседство и съдействие, който България подписа с Република Македония.

Във Варшава външните министри подчертаха, че ще продължат да поддържат източните сътрудници на НАТО - Украйна, Грузия и Република Молдова, в техните старания за справяне с провокациите пред сигурността. На срещата във Варшава бе насочен и апел към Русия за цялостно съблюдаване на Минските съглашения.

“Воденето на пълностоен разговор с Русия е част от цялостния метод за гарантиране на сигурността. Трябва да запазим каналите си за връзка отворени, в това число по тематики като хибридните закани и Афганистан ”, акцентира Захариева. Бе изтъкнато, че учения като “Запад 2017 ”, проведено от Руската федерация и Беларус, не способства за сигурността и стабилността.

Сред новите асиметрични закани към района министрите откроиха хакерските атаки и хибридните тактики за въздействие, ориентирани против суверенитета на обособени страни. Дипломатите се сплотиха към нуждата от усилване на взаимните старания в границите на НАТО за справяне с тези провокации. Министрите разискаха и срещата на върха на НАТО през 2018 година и приноса на страните от Б-9 в подготовката на общите позиции. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР