Пълна блокада на Благоевград предлага Комисията за борба с COVID-19

...
Пълна блокада на Благоевград предлага Комисията за борба с COVID-19
Коментари Харесай

Благоевград пред пълна блокада. С маски - вече и в час

Пълна обсада на Благоевград предлага Комисията за битка с COVID-19 към Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за утвърждение.

Комисията предлага пълно затваряне на всички институции като се изключи аптеки, хранителни магазини, държавни и общински институции, бензиностанции и банки за период от три седмици. В предложенията влиза и вечерен час за учениците, както и разкриване на триажен кабинет за целия град, заяви bTV.

В петък ще стане ясно кои от решенията на Комисията ще бъдат признати от Щаба.

Рецепти ще могат да се издават по телефона

Личните лекари ще могат да издават предписания по телефона, стана ясно в това време след среща на здравния министър с с Българския фармацевтичен съюз в късния следобяд. 

Общопрактикуващите лекари ще споделят своя код за идентификация на фармацевта, с цел да може той да даде нужните лекарства на пациента, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. По този метод ще се избегне и санкциониращият режим за самите фармацевти, защото сега те подлежат на санкции, в случай че отпускат свободно медикаменти, за които се изисква показване на рецепта. Също по този начин Лекарският съюз ще предложи на медиците оптимално да се възползват в интервала на изключително състояние от опциите за генерична подмяна, добави доктор Маджаров.

Отпаднали са идеите за разкриване на повече денонощни аптеки в страната и за пласиране на медикаменти в магазините.

Маските стават наложителни в час

Просветният министър Красимир Вълчев издаде заповед, с която нарежда учениците от прогимназиален и гимназиален стадий (от 5 до 12 клас включително) да носят персонални защитни средства за лице (защитна маска/защитен шлем) и в часовете. Както и до момента продължава да е наложително слагането на персонални защитни средства в общите елементи на учебните заведения от възпитаници и учители, оповестиха от пресцентъра на  МОН.

В учебния двор учениците и учителите ще могат да са без маска/шлем, когато няма взаимоотношение с друга паралелка. Изключения се позволяват и за учителите на 1-4 клас, които преподават единствено в една паралелка и е допустимо съблюдаване на отдалеченост сред тях и учениците. Допуска се учениците да бъдат без персонални защитни средства по време на изпитване, физически извършения и други

За учениците от 1-4 клас носенето на маска/шлем по време на образователен час и други занимания може да бъде наложително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия преподавател за всеки обособен час. По време на образователен час по преценка на учителите, както и във времето отвън образователните часове, учениците ще могат да бъдат без персонални защитни средства за малко време при необятно отворени прозорци в класната стая или когато са в учебния двор.

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни аргументи и по наставление на експерт не е целесъобразно носенето на персонални защитни средства.

Следващите седмици ще са най-тежките за просветителната система, предвижда министър Вълчев довечера по Българска национална телевизия. " Има възможност да се сблъскаме и със сезонните грипни вируси, както и двата вируса взаимно да се " усилят ", показа опасения той. В същото време министърът още веднъж означи, че  не може да си позволим до края на образователната година учениците да бъдат на образование единствено в електронна среда у дома. "  Това би довело до проблеми в мотивацията на децата за учене, обездвижване, десоциализация, психическа тревога, предизвести той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР