Палестинците в южния град от ивицата Газа гледат смъртта в

...
Палестинците в южния град от ивицата Газа гледат смъртта в
Коментари Харесай

Израел се зарече да елиминира Хамас и в Рафах на фона на глобалния призив за сдържаност

Палестинците в южния град от линията Газа " гледат гибелта в лицето ", по думите на зам.-генералния секретар на Организация на обединените нации. Нетаняху в това време изтегли екипа си от прегворите за замяна на заложниците
Израел ще продължи настъплението си против " Хамас " в Рафах в южната част на линията Газа (до границата с Египет) незабавно откакто цивилните се изтеглят от зоната на бойните дейности. Това съобщи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, представен от международните организации и Българска телеграфна агенция.

" Ще се сражаваме до цялостна победа, а това включва решителни дейности и в Рафах, откакто позволим на мирното население да напусне зоните на бойните дейности ", написа израелският министър председател в обществените мрежи.

Нетаняху счита, че Израел не може да реализира задачата си за елиминиране на палестинската ислямистка формация " Хамас ", до момента в който тя към момента е в Рафах. Затова Израел си сложи задачата да изведе бойците на " Хамас " от скривалищата им в града и да освободи заложниците, които са държани там.

Израелските управляващи обявиха в същото време, че изготвят проекти за евакуацията на палестински цивилни.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа сега е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. 

Къде биха отишли разселените

Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци съобщи, че в Рафах има близо милион и половина души, което в този момент е шест пъти колкото популацията на града опреди 7 октомври.

Много от тези бежанци живеят на улицата, в палатки, на празни терени, на плажа край града или на пясъчната линия, обособена до граничната стена с Египет. Други са натъпкани в пренаселени убежища при неприятни санитарни условия, означиха в собствен разбор във вторник Габриела Големанска и Петя Димитрова от Българска телеграфна агенция.

Лекари и филантропични служащи изнемогват с даването на съществена помощ за тези хора и прекъсването на разпространяване на заболявания измежду тях.

Лекар, неотдавна напуснал Газа, разказа Рафах като затвор. Той описа, че по претъпканите с хора улици на града текат отпадни води и едвам има място за прекосяване на коли за спешна помощ.

Хуманитарни представители и задгранични държавни управления обявиха, че тези хора към този момент няма къде да отидат. Египет съобщи, че няма да разреши всеобщо преселение на палестинци от Газа на египетска територия.

Реакциите

" Военните интервенции в Рафах могат да доведат до кръвопролитие в Газа. Освен това те могат да тласнат така и така нежната филантропична обстановка до прага на гибелта ", съобщи в това време заместник-генералният секретар на ООН по филантропичните въпроси Мартин Грифитс, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. По думите му тези хора " гледат гибелта в лицето ". 

" Нямаме гаранции за сигурност, нито за филантропични доставки, липсва ни и кадрови потенциал да поддържаме своята интервенция. Международната общественост предизвестява за рисковите последствия от всякакво сухопътно навлизане в Рафах. Израелското държавно управление не може да продължава да пренебрегва тези апели ", акцентира Грифитс.

Москва вижда заплахата от разширение на спора в Близкия изток и прави оценка обстановката там като взривоопасна, съобщи през днешния ден пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Ситуацията е взривоопасна. Все още съществува опасността от разширение на този спор - географски и политически. Това носи риск от огромен гърмеж в района. Ето за какво е доста значимо в този момент да се демонстрира политическа воля, която ще разреши да се заобикаля ненужно изостряне на напрежението ", акцентира Песков.

" В град Рафах са се събрали прекалено много (хора), прекалено много палестинци. И нанасянето на удари по Рафах може да донесе неведнъж увеличение на жертвите. За нас това е въпрос, пораждащ особена угриженост. Внимателно следим новините, които идват оттова ", добави представителят на Кремъл.

Вашингтон на собствен ред изследва военните дейности на Израел в линията Газа от позиция на уговорката на страните, получаващи американски оръжия, да съблюдават интернационалното филантропично право при военни интервенции. Това съобщи Матю Милър, представител на Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Евентуално нахлуване против приютилия 1,3 милиона души град Рафах, потърсили леговище в него, ще провокира филантропична злополука, съобщи немският външен министър Аналена Бербок, представена от Ройтерс.

" 1,3 млн. души са в очакване, струпани в доста тясно пространство. На процедура те няма къде другаде да идат. Ако израелската войска стартира интервенция против Рафах в сходни условия, това ще бъде филантропична злополука ", сподели в сряда посланик номер едно на Берлин на конференция в Йерусалим по време на визитата си в Израел.

Бербок добави, че Германия упорства за наказания на Европейския съюз против екстремистките еврейски заселници, които атакуват палестинци на окупирания Западен бряг, откакто по-рано Франция, Вашингтон и Англия вкараха сходни ограничения.

Военните дейности на Израел против град Рафах в южната част на линията Газа са закононарушение и би трябвало да бъдат спрени неотложно, съобщи представителят на турското външно министерство Онку Кечели, представен от ТРТ Хабер.

" Това, което се случва в този момент в Рафах, е закононарушение по силата на интернационалното и филантропичното право. Операцията би трябвало да бъде прекъсната неотложно. Трябва да бъде открито трайно решение, в което да бъдат взети под внимание ползите и на двете общности. Вероятно до разрешаването на спора няма да остане закононарушение по силата на интернационалното право, което Израел да не е направил ", съобщи още Кечели.

Палестинският президент Махмуд Абас призова в сряда " Хамас " " бързо да подписа съглашение ", с цел да бъде предпазен палестинският народ от " последствията на нова злополука ", съобщи Франс прес.

" Призоваваме придвижването " Хамас " бързо да подписа съглашение за пандизчиите, с цел да бъде спестена на палестинския народ още една злополука ", сподели Абас, представен от палестинската новинарска организация УАФА.

Преговорите и войната

Международните старания за реализиране на преустановяване на огъня сред Израел и " Хамас " претърпяха в сряда крах, защото Израел отзова преговорния си екип, а Бенямин Нетаняху упрекна " Хамас ", че спъва договарянията с " илюзорните " си претенции, съобщи Асошиейтед прес.

Коментарите на Нетаняху пристигнаха часове откакто локални медии оповестиха, че израелският водач е наредил на израелската делегация да не продължава договарянията в Кайро, което провокира рецензии от страна на фамилиите на към 130-те останали заложници, за доста от коите се счита, че към този момент са мъртви.

Роднините на заложниците обявиха, че решението на Нетаняху е еднакво на " смъртна присъда " за техните близки.

" В Кайро Израел не получи никакво ново предложение от " Хамас " за освобождението на нашите заложници ", съобщи в изказване Нетаняху и добави: " Евентуална смяна в позициите на " Хамас " ще разреши прогрес в договарянията ".

Представители на " Хамас " не бяха открити за коментар, отбелязва АП. Но ислямистката формация към този момент съобщи, че няма да освободи всички заложници, до момента в който Израел не приключи офанзивата си, не се изтегли от Газа и не освободи огромен брой палестински пандизчии, в това число командири от палестинското придвижване. Нетаняху отхвърли тези претенции, като ги назова " илюзорни ".

Войната в линията Газа стартира, откакто на 7 октомври бойци от ислямистката формация нападнаха Южен Израел, убиха към 1200 души и взеха 253 заложници съгласно израелски данни. В отговор израелската войска предприе атака Газа, вследствие на която съгласно палестинските здравни управляващи до момента са били убити към 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените здания има още хиляди тела.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР