Палестинците се събират на граничния пункт Рафах с Египет в

...
Палестинците се събират на граничния пункт Рафах с Египет в
Коментари Харесай

Какво представлява пропускателно-пропускателният пункт Рафах и защо той е спасителната линия на Газа?

Палестинците се събират на граничния пункт Рафах с Египет в южната част на Ивицата Газа с вярата да изоставен напред на предстояща израелска наземна атака.

Американските медии оповестиха, че ще бъде отворено за овакантяване на лица с двойно поданство и за влизане на филантропична помощ, без да се показва време.

Въпреки това пропускателният пункт остана затворен в понеделник сутринта.

Какво съставлява пропускателният пункт Рафа?

Това е най-южният пункт за излизане от Газа и граничи със Синайската пустиня в Египет.

Има единствено два други гранични пункта от и към линията Газа - Ерез, граничен пункт с Израел в северната част на Газа, и Керем Шалом, извънредно търговски кръстовище сред Израел и Газа. И двете са затворени.

Защо е значимо в този момент?

Силите на Хамас нападнаха пропускателния пункт Ерез в северната част на Газа на 7 октомври, нанасяйки му съществени вреди. Дни по-късно Израел разгласи Ерез затворен до второ разпореждане, оставяйки границата на Рафах като единствената точка за влизане и излизане за цивилни в и от Газа.

Рафах към този момент е и пропускателен пункт за филантропична помощ, която също би трябвало да минава оттова. Миналата седмица египетското външно министерство съобщи, че насочва интернационалните филантропични полети за Газа към летището Ал-Ариш в северен Синай, а десетки камиони, пренасящи гориво и филантропични артикули, са паркирани покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, чакайки да бъдат пропуснати.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР