Палестинското ислямистко движение Хамас, съобщи днес, че след убийството на

...
Палестинското ислямистко движение Хамас, съобщи днес, че след убийството на
Коментари Харесай

Хамас е с нов лидер - Яхия Синуар, досегашен шеф на движението в ивицата Газа

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", заяви през днешния ден, че след убийството на Исмаил Хания в Техеран на 31 юли назначава водача си в Газа Яхия Синуар за началник на групировката, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Ислямското съпротивително придвижване " Хамас " афишира назначението на водача Яхия Синуар за началник на политическото бюро на придвижването ", се споделя в изказване на организацията, представено от Франс прес.

Хания беше в Техеран във връзка церемонията по встъпване в служба на новия ирански президент Масуд Пезешкиан.

Часове преди той да бъде погубен в иранската столица, при израелски въздушен удар в Бейрут бе премахнат висшият боен пълководец на ливанската " Хизбула “ Фуад Шукр.

След убийствата на двамата напрежението в Близкия изток се изостри още повече.

 

Няколко минути откакто бе оповестено, че Синуар е новият политически водач на " Хамас ", от линията Газа бяха изстреляни ракети против Израел. Отговорност за това пое военното крило на " Хамас ".

Израелската войска и израелските управляващи упрекват Синуар в това, че е един от " мозъците " зад невижданата офанзива на " Хамас " против израелска територия на 7 октомври предходната година.

Яхия Синуар бе избран за водач на " Хамас " единствено седмица след убийството на Хания. Иран и " Хамас " настояват, че Израел стои зад убийството. Израел към този момент не е коментирал този въпрос.

Представител на " Хамас " съобщи, че с определянето на Синуар за началник на " Хамас " се изпраща " мощно обръщение " на Израел, 10 месеца след началото на войната в линията Газа.

Израел предприе военната си интервенция в линията Газа след офанзивата от 7 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР