Палестинският президент Махмуд Абас уволни почти всички губернатори на Западния бряг при големи катаклизми

...
Палестинският президент Махмуд Абас уволни повечето от губернаторите на окупирания
Коментари Харесай

Палестинският президент Махмуд Абас уволни повечето от губернаторите на окупирания Западен бряг

ByThe Associated Press, 10 август 2023 г., 11:53 ч. Избори от 2006 г. Първоначалният четиригодишен мандат на Абас технически приключи през 2009 г.

Въпреки че губернаторите казаха, че са очаквали основен ремонт на години предвид нарастващите искания за промяна, мнозина казаха, че указът от четвъртък ги е изненадал. И все пак никой не изрази несъгласие с решението на президента, чието управление става все по-автократично през последните години.

"Разбирам колко е важна свежата кръв", каза Джихад Абу ал-Асал, губернатор на Йерихон и долината на река Йордан. „Това са решенията на президента и дори да не разбираме всички причини за това, ние ще се съобразим.“

Ходът идва в момент, когато светската националистическа партия Фатах, която управлява международно признатата Палестинска власт, се бори с нарастващи кризи - вътрешни и други.

Израел Крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху наложи многобройни санкции на властта, разшири селища върху земите, които палестинците търсят за бъдеща държава, и наблюдава израелските военни нападения в градовете на Западния бряг, които според палестински служители отслабват контрола им.Влиятелни министри в правителството открито призова за падане на властта и анексирането на Западния бряг. Тези политики са придружени от нарастване на насилието на бдителни заселници срещу палестинците.

Вътрешното напрежение ескалира от 2021 г., когато Абас отложи палестинските законодателни избори, на които се очакваше Фатах да претърпяват още едно срамно поражение от въоръжената групировка Хамас. Хамас измъкна контрола над Ивицата Газа през 2007 г. - година след като спечели палестинските парламентарни избори.

През последните две години нарастващото насилие в окупирания Западен бряг увеличи проблемите на властта. Наскоро появилите се връзки между активисти на Фатах и ​​ислямски бойни групировки — особено в горещи градове като Дженин и Наблус — разтърсиха сигурността и подчертаха вътрешните разделения.

Като се има предвид, че органът поддържа координация на сигурността с Израел, палестинците все повече го виждат не толкова като правителство, колкото като средство за корупция и сътрудничество. Обществените услуги са намалели, тъй като стачките за по-добро заплащане сред учители, адвокати и други държавни служители осакатяват ключови сектори.

Указът на Абас също уволни трима губернатори в ивицата Газа, чиито ролята остава символична след превземането на анклава от Хамас през 2007 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР