Палестинският премиер Мохамад Щайех каза днес, че за палестинския народ

...
Палестинският премиер Мохамад Щайех каза днес, че за палестинския народ
Коментари Харесай

Бог да ни е на помощ, ако Тръмп бъде преизбран, каза палестинският премиер

Палестинският министър председател Мохамад Щайех сподели през днешния ден, че за палестинския народ и за света като цяло ще бъде злополучие, в случай че Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския бъде избран отново за президент на Съединени американски щати идващия месец. Според премиера, представен от Асошиейтед прес, 4-те години на държавното управление на Тръмп са нанесли огромни вреди на палестинците.

"Ако би трябвало да живеем още 4 година с президента Тръмп, дано Бог да ни е на помощ, Бог да ви е на помощ и Бог да е на помощ на целия свят ", сподели Щайех. Така той повтори същите изказвания, които направи през вчерашния ден на среща с европейски депутати и които бяха оповестени във Facebook.

Палестинците до момента по принцип са се въздържали да заемат ясна обществена позиция по американските президентски избори. Изявленията на Щайех отразяват възприятието на обезсърчение измежду палестинците след серия от ходове на администрацията на Тръмп, които отслабиха техните позиции и ги сложиха в изолираност, показва АП.



Палестинското управление прекъсна връзките с Тръмп, откакто той призна Ерусалим за столица на Израел в края на 2017 година, а след това реалокира посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в свещения град, в който палестинците желаят да открият своята бъдеща столица. Тръмп също по този начин приключи стотици милиони долари американска помощ за палестинците, затвори палестинското дипломатическо бюро във Вашингтон, а м.г. стартира проект за Близкия изток, който значително бе преференциален за Израел. Палестинците изрично отхвърлиха този проект.

Правителството на Тръмп също по този начин убеди две арабски страни - ОАЕ и Бахрейн, да открият дипломатически връзки с Израел, като даде обещание, че този образец ще бъде последван и от други арабски страни. Тези ходове на Белия дом съществено подкопаха арабския консенсус, че признаването на Израел е допустимо единствено в подмяна на спокойно съглашение сред Израел и палестинците, което даваше мощен коз на палестинците.

Щайех изрази вяра, че победа на претендента на Демократическата партия Джо Байдън би подобрила изгледите за спокойно съглашение и ще се отрази удобно на палестинско-американските връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР