Най-малко 6 палестинци са убити в последните битки с Израел, твърдят официални лица

...
Палестинските здравни служители твърдят, че броят на жертвите от един
Коментари Харесай

Палестинските здравни служители твърдят, че броят на жертвите от един ден на битки между Израел и палестинците в окупираните Западният бряг и ивицата Газа се повишиха до шест

От TIA GOLDENBERG Associated Press, 20 септември 2023 г., 2:02 ч.

ТЕЛ АВИВ, Израел -- израелските военни операции през окупираният Западен бряг и вълненията в ивицата Газа убиха шестима палестинци, съобщиха палестински здравни служители в сряда, последният скок във вълна от насилие, която вълнува региона повече от година. Най-малко трима от убитите се смятат за бойци на бойци.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелско нападение в бежанския лагер Дженин в северната част на Западния бряг са убити четирима души и рани около 30 други късно във вторник, докато нападение в отделен бежански лагер уби пети палестинец. Шести палестинец беше убит от израелска стрелба по време на размирици в ивицата Газа, съобщиха официални лица.

Смъртоносното насилие между Израел и палестинците през последната година и половина е нараснал до нива, невиждани на Западния бряг от около две десетилетия. Израел засили набезите си в палестински райони и палестинските атаки срещу израелците нарастват. Изглежда, че напрежението се разпространява и в Газа.

Израелската армия каза в сряда, че войските са открили огън срещу палестинец, който е хвърлял експлозиви по тях, докато са били през нощта акция за арест в бежанския лагер Акабат Джабр. Лагерът, близо до палестинския град Йерихон, се очертава като една от централните точки на нападенията на Израел.

Палестинското министерство на здравеопазването каза, че израелските сили са убили 19-годишния Дхаргам ал-Ахрас при нападението.

Кръвопролитието в лагера Дженин часове по-рано беше последното в тази крепост на палестински екстремисти, където израелските военни често извършват смъртоносни нападения. През юли Израел започна най-интензивната си операция на Западния бряг от близо две десетилетия, оставяйки широко разпространени разрушения в лагера.

Армията каза, че силите са извършили рядък удар във вторник със самоубийствен дрон по време на операцията и размяна на огън с въоръжени лица в Дженин. При напускане на лагера, според армията, експлозив е детонирал под военен камион, докато въоръжени мъже са открили огън, увреждайки автомобила. Няма ранени войници.

За трима от убитите в Дженин се твърди, че са членове на въоръжената групировка Хамас или Палестинския ислямски джихад и са идентифицирани като Махмуд ал Сади , 23, Махмуд Арарауи, 24, и Ата Ясер Муса, 29.

Израел казва, че нападенията имат за цел да разбият бойни мрежи и да осуетят бъдещи атаки.

Около 190 палестинци са били убити на Западния бряг от началото на годината, според данни на Асошиейтед прес. Израел твърди, че повечето от убитите са били бойци, но младежи, протестиращи срещу нахлуванията, и други, които не са участвали в конфронтациите, също са били убити.

Поне 31 души са били убити убити при палестински атаки срещу израелци от началото на 2023 г.

По време на насилието в Газа здравните служители казаха, че израелски войници са убили 25-годишен палестинец по време на летливия границата с Израел, докато младежи организираха бурни протести пред разделителна ограда. Израелските военни казаха, че войските са стреляли по протестиращи, хвърлящи експлозиви, и че разследват случаите, в които са били застреляни палестинци.

Размириците през последната седмица ескалираха напрежението и накара Израел да забрани влизането на хиляди палестински работници от бедния анклав.

През последната седмица десетки палестинци — горяха гуми и хвърляха взривни устройства по израелски войници — се стичаха към оградата, разделяща Израел от Газа, която е под израелско-египетска блокада от 2007 г. Израел твърди, че блокадата е необходима, за да попречи на управляващата въоръжена група Хамас да се въоръжи.

Хамас казва, че младежи са организирали протестите в отговор на израелските провокации. Демонстрациите продължиха и в сряда, като стотици палестинци се събраха край разделителната ограда. Палестинските здравни служители казаха, че израелските сили са застреляли и ранили четирима протестиращи.

Израел превзе Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа в Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците търсят тези територии за своята надеждна независима държава.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР