Израелските сили нахлуха в град на Западния бряг, предизвиквайки престрелка, която уби палестински учител

...
Палестинските здравни служители казват, че израелската армия е нахлула в
Коментари Харесай

Палестинските здравни служители казват, че израелската армия е нахлула в палестински град в северната част на Западния бряг , обсаждане на апартамент и предизвикване на престрелка с местни екстремисти, които убиха очевидно незамесен палестински учител

От ISABEL DEBRE Associated Press, 1 септември 2023 г., 5:51 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Израелската армия нахлу в петък в палестински град в северната част на Западния бряг, обсаждайки апартамент и предизвиквайки престрелка с местни екстремисти, която уби очевидно незамесен палестински учител, казаха палестински здравни служители и семейството на мъжа.

Нападението беше последната от поредица действия на израелската армия в окупираната територия, довели до голям брой жертви на палестинци.

Израелските сили за сигурност нахлуха в град близо до Тубас, североизточно от палестинския град Наблус, и обкръжиха къща, в която се смяташе, че се крият бойци. Израелски войници призоваха издирваните екстремисти чрез високоговорители да се предадат, казаха жители.

Когато въоръжените лица отказаха, израелските военни изстреляха ракети и гранати, изстреляни от войници по сградата, за да се опитат да ги изгонят. Видеозаписите показват гигантски кълба дим, извиващи се от апартамента.

Но въоръжените мъже са отказали да се предадат и са успели да избягат от разрушената къща, твърди местният клон на въоръжената група Палестински ислямски джихад. „Нашите бойци осигуриха прикритие със силен огън, за да пробият обсадата на къщата и да позволят на нашите братя да се изтеглят безопасно от района“, каза групата в поздравително съобщение до своите членове.

Израелската армия каза, че е претърсила скривалището и е открила импровизирани взривни устройства в детска стая, заедно с друго военно оборудване като пълнители за оръжия с голям капацитет. Тя каза, че нейните сили са арестували двама заподозрени в град Акаба близо до Тубас , без да уточнява дали те са издирваните бойци в обсадената сграда.

36-годишният палестински учител Абдулрахим Ганам беше убит по време на престрелката, докато вървеше у дома при жена си, след като прекара ранната сутрин, гледайки овцете и зеленчуците си във фермата си, каза неговият 33-годишен братовчед Ислам. учител по английски език в училище в района, добави Ислям, отказвайки да назове собственото си фамилно име от страх от репресии. Той каза, че Ганам избягва политиката, доколкото може, и няма връзка с местната въоръжена група.

Израелската армия каза, че не е била конкретно запозната със ситуацията на Ганам, но че войници са съобщили, че са убили един палестинец, когото са идентифицирали като въоръжен мъж. Противоречивите сметки не можаха веднага да бъдат съгласувани.

Палестинското министерство на здравеопазването обвини Израел за смъртта му, като каза, че куршум от израелската армия е ударил Ганам в главата.

Ghannam беше погребан няколко часа по-късно. По време на погребението десетки палестинци се стичаха по улиците, скандиращи срещу Израел, докато държаха тялото му високо, увито в палестинско национално знаме, а не в това на палестинска политическа или войнствена фракция.

Говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудейнех излезе с изявление в петък относно влошаващата се ситуация със сигурността на Западния бряг, осъждайки „нахлуванията на Израел в палестински градове, села и градове и задържането на стотици палестинци, всички от които целят да опитат да въвлече територията в спирала от насилие.”

Израелската армия каза рано в петък, че също така е нападнала няколко други града на Западния бряг и град Наблус, арестува седем заподозрени бойци.

Почти ежедневните военни нападения подхраниха напрежението в региона и поставиха началото на едни от най-тежките битки между Израел и палестинците на Западния бряг след последния палестински въстание в началото на 2000-те години.

Над 180 палестинци са били убити от израелски огън на Западния бряг и Източен Йерусалим от началото на годината, според данни на Асошиейтед прес. Израел твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но хвърлящите камъни младежи, протестиращи срещу нахлуванията, и тези, които не са участвали в конфронтациите, също са били убити.

Около 31 души са били убити при палестински атаки срещу израелци през това време . В четвъртък палестински шофьор се вряза в израелски военен контролно-пропускателен пункт на Западния бряг, убивайки израелски войник, емигрирал от Украйна.

Израел казва, че нападенията имат за цел да разбият бойни мрежи и да осуетят бъдещи атаки. Палестинците казват, че нападенията подкопават техните сили за сигурност, вдъхновяват повече войнственост и укрепват израелския контрол върху земите, които те търсят за една надеждна бъдеща държава.

Израел превзе Западния бряг през Близкоизточната война от 1967 г., заедно с Източен Йерусалим и Ивицата Газа.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР