Палестинската власт (ПА) може да се върне на власт в

...
Палестинската власт (ПА) може да се върне на власт в
Коментари Харесай

Газа може да види връщане на ПА в случай на „политическо решение“, казва Абас

Палестинската власт (ПА) може да се върне на власт в линията Газа единствено в случай че бъде открито „ всеобхватно политическо решение “ за Израел -Конфликт в Палестина, съгласно президента на ПА Махмуд Абас.

Абас се срещна в неделя с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който е на поредна обиколка в района, защото смъртоносната военна акция на Израел в Газа наближава месец.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Абас се причислява към арабските водачи в апелите за помирение в Газа при среща с Блинкен „ Като затвор “: Палестинците в Хеброн живеят под израелска изолираност Снимки: Десетки хиляди маршируват по целия свят за преустановяване на огъня в Газа Момиче вика за помощ под руините на опустошения й дом в Газа завършек на списъка

„ Ще поемем напълно нашите отговорности в границите на всеобхватно политическо решение, което включва целия [окупиран] Западен бряг, в това число Източен Йерусалим и Ивицата Газа “, сподели Абас на Блинкен, представен от формалната палестинска осведомителна организация Вафа.

Израел споделя, че Хамас към този момент не може да бъде оставен да управлява обсадения анклав след нападението на групировката от 7 октомври, което докара до гибелта на към 1400 израелци – мнение, подкрепено от Вашингтон.

Хамас, считана за „ терористична “ група от Съединени американски щати и Европейския съюз, е противник на партията Фатах на Абас. Хамас пое Газа от ПА през 2007 година, откакто беше блокиран от упражняването на действителна власт, макар че завоюва парламентарни избори миналата година.

Израел изцяло изтегли своите войски и заселници от Газа през 2005 година, само че наложи осакатяваща обсада на крайбрежната територия, откакто Хамас пое властта.

Блинкен направи изненадващо посещаване на окупирания Западен бряг в неделя, до момента в който Израел продължи с офанзивите си против Газа, където броят на жертвите доближи близо 10 000, съвсем половината от които деца.

Израелските сухопътни сили също не престават да навлизат в Газа, участвайки в тежки борби с бойците на Хамас, до момента в който израелският министър председател Бенямин Нетаняху поредно отхвърля възходящите апели за преустановяване на огъня.

В това, което изглеждаше най-пряката позиция на Съединени американски щати от началото на войната на 7 октомври, Блинкен сподели на Абас, че ПА би трябвало да играе централна роля в бъдещето на Газа, заяви организация Ройтерс.

Агенцията цитира неназован почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, който споделя, че „ бъдещето на Газа не е във фокуса на срещата, само че палестинската администрация наподобява желае да играе роля “.

Съобщено е, че Абас и Блинкен са разговаряли към час в Рамала, само че не са се обърнали към медиите, както Блинкен е направил по време на предходните стадии от районното си пътешестване.

Блинкен сподели, че Вашингтон се е заел да получи помощ в Газа и да възвърне главните услуги, откакто Израел прекъсна достъпа до храна, вода и електричество в обсадения анклав.

Въпреки това Съединени американски щати също се опълчиха на прекратяването на огъня, като вместо това стигнаха единствено до такава степен, че да поддържат „ пауза “, с цел да улеснят филантропичната помощ и да разрешат на някои поданици да излязат от Газа през следения от Египет граничен пункт Рафах.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР