Палестинската информационна агенция WAFA съобщи, че израелските военни са атакували

...
Палестинската информационна агенция WAFA съобщи, че израелските военни са атакували
Коментари Харесай

Арабският свят и САЩ в противоречие относно прекратяването на огъня в Газа

Палестинската осведомителна организация WAFA заяви, че израелските военни са атакували бежански лагер в Газа в събота, убивайки 51 души, най-вече дами и деца, откакто апелите за преустановяване на огъня от арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати и Израел, предава Ройтерс.

С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински стачкуващи проведоха митинги в градове по света в събота, призовавайки за завършек на съвсем месечната война.

WAFA заяви, че бежанският лагер Магази в централната Ивица Газа е бил ударен от израелска бомбардировка в събота вечерта.

Ройтерс не можа без значение да ревизира отчета на WAFA.

Израелската войска не отговори незабавно на искане за коментар. Израел твърди, че е ориентиран към Хамас, а не към цивилни, и че въоръжените групи употребяват жителите като живи щитове.

Говорител на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа, Ашраф ал-Кидра, сподели, че огромен брой хора са били убити при офанзивата, без да дава числа, а десетки тежко ранени са откарани в болница.

Здравните управляващи в Газа споделиха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити във войната, която стартира, когато бойци на Хамас започнаха изненадваща офанзива против Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 други за заложници.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

„ Тази война просто ще аргументи повече болежка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни още веднъж в бездната на омразата и дехуманизацията “, сподели външният министър на Йордания Айман Сафади на конференция с Блинкен. — " Значи това би трябвало да спре ", добави той.

Висшият американски посланик обаче отхвърли концепцията за преустановяване на огъня, заявявайки, че то би било от изгода единствено за Хамас, позволявайки на ислямистката палестинска формация да се прегрупира и да нападна още веднъж.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, с цел да разреши на филантропичната помощ и хората да изоставен гъсто обитаемата Ивица Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли това, когато се срещна с Блинкен в петък в Тел Авив.

Блинкен ще посети Турция в неделя за диалози по спора. Това е второто му посещаване в района след възобновяването на десетилетния израелско-палестински спор.

Говорейки в Шанхай, Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран назова израелските дейности „ военно закононарушение “, добавяйки: „ Трябва да прекратим това неотложно и да предоставим повече филантропична помощ на Газа “.

Израел удари Газа от въздуха, наложи блокада и стартира наземна офанзива, предизвиквайки световна паника за филантропичните условия в тесния крайбрежен анклав.

Пропалестински стачкуващи проведоха митинги в събота в градове, в това число Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, с искане за преустановяване на огъня.

Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, с цел да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да изискат преустановяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи „ Животът на палестинците има значение “, „ Да живее Газа “ и „ Тяхната кръв е в ръцете ви “.

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди сподели пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че държавното управление удостоверява поддръжката си за битката на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.

Влошаването на насилието в окупирания от Израел Западен бряг подхрани опасенията, че палестинската територия може да се трансформира в трети фронт в по-широка война - в допълнение към северната граница на Израел, където се развихриха конфликти с ливанските сили на Хизбула.

„ Това беше сериозен проблем, който единствено се утежни след спора “, сподели Блинкен, добавяйки, че го е повдигнал в петък на срещите си с израелски публични лица. „ Извършителите би трябвало да понесат отговорност ", добави той.

Тази година към този момент беше най-смъртоносната за жителите на Западния бряг от най-малко 15 години с към 200 убити палестинци и 26 израелци, съгласно данни на Организация на обединените нации. От началото на войната в Газа са убити 121 палестинци от Западния бряг.

Ежедневните офанзиви от израелски заселници са се нараснали повече от два пъти, демонстрират данни на Организация на обединените нации, макар че множеството от смъртните случаи са настъпили по време на конфликти с израелски бойци.

Миналия месец Израел подреди на всички цивилни да изоставен северната част на Ивицата Газа, в това число град Газа, и да се насочат към южната част на анклава. Оттогава израелската войска е обкръжила най-големия град в Газа и води яростни улични борби с бойците на Хамас.

Специалният делегат на Съединени американски щати Дейвид Сатърфийлд сподели в Аман в събота, че сред 800 000 и един милион души са се преместили в южната част на Ивицата Газа, до момента в който 350 000 до 400 000 са останали в и към град Газа.

Условията на живот в Газа, които към този момент бяха ужасни преди боевете, се утежниха още повече. Храната е нищожна, жителите са прибягнали до пиянство на солена вода, а медицинските услуги са в колапс.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации OCHA пресмята, че близо 1,5 милиона от 2,3 милиона души в Газа са вътрешно разселени.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР