Палестинец, убит при кръстосан огън след израелска атака срещу град на Западния бряг

...
Палестинец беше застрелян и убит от израелските сили по време
Коментари Харесай

Палестинец беше застрелян и убит от израелските сили по време на атака в окупиран град на Западния бряг след конфронтация, довела до унищожаване на сграда.

Абдул Рахим Файез Ганам, 36, беше прострелян в главата в Акаба, северно от Тубас, и обявен за мъртъв в местната болница в петък.

Нидал Одех, директор на службите за спешна помощ в Акаба, каза пред местните медии, че израелските сили са попречили на линейките да стигнат до ранените и една линейка е била директно обстрелвана с бойни патрони.

Израелските сили нахлуха в града в търсене на Ахмад Уалид, когото обвиниха в извършване на стрелба близо до контролно-пропускателен пункт в долината на река Йордан миналия месец.

Свидетелят Салех Абу Ара каза пред Ал Джазира, че израелските войници смятат, че Уалид се крие в една от сградите, но той не е бил там.

„Нападението започна около 5 сутринта. Двамата ми братя живеят със семействата си в сградата, която беше обградена от израелските сили“, каза 39-годишният мъж.

Един от братята му, Бакр Абу Ара, беше заловен от израелците.

„Те му изкрещяха по високоговорителите да излезе със семейството си и продължиха да го бият с оръжията си и да го ругаят, ужасявайки жена му и децата му“, каза Салех Абу Ара.

След половин час израелските сили започнаха да стрелят със звукови бомби и контейнери със сълзотворен газ по сградата, след което  нацелиха втория и третия етаж с противотанкови гранати, които унищожиха и съседна сватбена зала.

Последвали ожесточени сблъсъци през следващите пет часа, каза друг свидетел Амир ал-Касем, като израелски войници стреляли по разрушената сграда с бойни патрони, а палестинските жители хвърляли предмети по военни превозни средства.

Въоръжени палестински мъже също обстрелваха израелския конвой с жив огън.

„Мъченикът Файез беше хванат в кръстосания огън“, каза ал-Касем. „Той е фермер и беше на път към нивите си.“

Ал-Касем каза, че израелците са се провалили в мисията си да арестуват Уалид и след това са започнали да стрелят на случаен принцип по разрушената къща и околните райони.

„Никога не съм виждал такова огромно количество гилзи в сградата“, каза той.

Израелските сили арестуваха двамата братя Бакр и Мохамед Абу Ара и баща им Абделразек.

Братът на Ахмад Уалид Мушриф каза пред Ал Джазира, че е бил изненадан, когато израелското разузнаване му се обадило по телефона.

„Брат ми е трудов работник в Израел и заминава за две седмици до месец наведнъж“, каза Мушриф.

„Казахме на израелците, че той не е тук, но те изкараха възрастните ми родители навън и ги заведоха в сградата на Абу Ара и ги накараха да извикат Ахмад да се предаде по високоговорителите.“

В изявление израелската армия каза, че е избухнала престрелка между въоръжени бойци и войници и „беше идентифицирано попадение в един от въоръжените мъже“.

Войските също са „използвали изстрелвани от рамо ракети и гранати“ и впоследствие са открили импровизирани взривни устройства и други оръжия в сградата, се казва в съобщението.

Почти ежедневните израелски военни нападения доведоха до едни от най-тежките боеве в окупирания Западен бряг от началото на 2000 г.

Повече от 200 палестинци са били убити от Израел от началото на тази година, като ООН казва, че 2023 г. е най-смъртоносната година за палестинците, откакто световната организация започна да регистрира смъртните случаи на палестинци през 2006 г.

Допълнителен репортаж от Айман Нобани в Акаба, окупирания Западен бряг.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР