Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се

...
Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се
Коментари Харесай

Апокалипсис: Дунав пресъхва, корабите не може да плават /снимки/

Палещо слънце, транспарантна вода, птици и хора могат да се видят на извънредно място. Пясъчни острови и дюни, езерца и лагуни са част от пейзаж, който в летните горещини притегля от ден на ден фенове. Това извънредно място е средата на река Дунав при километър 796-ти, под близо 30 метра високата структура на "Дунав мост 2 ". До там се стига с кола, колело и лодка, а най-ентусиазираните - пешком.
Дебелата сянка, която хвърля мостът, е мястото, където човек може да се скрие на студ. Усещането е необичайно - от едната страна е българският бряг, а единствено на метри - румънският.
На брега, като риби на изсъхнало, стоят риболовен и моторни лодки. Рибари се пробват да уловят дунавска риба, само че нея я няма в плитките води.
61-годишният видинчанин Цецо хвърля следващата въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години - повече от 40, не е виждал сходно ниско равнище на Дунав. Водата съвсем я няма, рибата - също. Успява да хване по някой и различен уклей и попчета.
Нивото на Дунав в българския сектор остава сериозно ниско, към този момент близо месец на доста места то е под кота нула. Някъде реката може да се премине даже пешком.
Засушаването слага пред съществени тествания корабоплаването по най-дългата река в Европа. Затрудненията сега преодоляват единствено някои пътнически круизни кораби, които газят доста плитко.
В неделния ден равнището на Дунав в региона на село Гомотарци, Видинско, бе под морското ниво – минус 121 см; край Ново село Агенцията за поддържане на плавателния път на река Дунав регистрира воден дирек от минус 10 см. А на километър 796-ти при "Дунав мост 2 " равнището бе единствено 35 сантиметра над морското ниво.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР