Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които

...
Паленето на стърнища
в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които
Коментари Харесай

ДФЗ вкарва в черен списък площите, опожарени преди началото на Кампания 2020

Паленето на стърнища в страната продължава, макар предизвестията и глобите, които ДФ „ Земеделие “ постанова. В тази връзка, управлението на фонда предизвестява стопаните, че ще им бъдат налагани санкции за палене на аграрни площи, без значение от факта, че още не е почнала Кампания 2020. Субсидиите за парцелите, които се опожаряват преди подаването на заявки по схемите на директните заплащания, ще бъдат намалявани. Тези площи ще носят предварителна тежест за налагане на глоби още при тяхното обрисуване – когато акцията стартира.

Екипи от „ Техническия инспекторат “ на ДФЗ не престават да ревизират на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията. Сигналите постъпват главно от дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към МВР, както и от жители.

В интервала от февруари до края на ноември 2019 година от страна на ДФЗ са осъществени изключителни инспекции по 115 сигнала за горящи земеделски площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Проверяващите екипи са установили главно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са осъществени измервания на засегнатите площи.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни останки през 2019 година са установени общо при 244 претенденти по схемите и ограниченията на директните заплащания. Засегнати са 421 аграрни имота, като опожарената повърхност възлиза на 2 051 ха (20 510 дка).

На съображение член 10, алинея 2 от Наредба № 2 от 26.03.2018 година за критериите за допустимост на земеделските площи за подкрепяне, опожарените аграрни площи се смятат за неподходящи за субсидиране за съответната година и се водят като наддекларирани.

Паленето на стърнища е неразрешено и се глоби както по българското законодателство, така и по европейските правила. Глобите се налагат в рамките на системата за надзор и по кръстосаното сходство, които са част от Национален стандарт 6. Когато се откри опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик) се отразява нарушаване на Национален стандарт 6. Той е част от Националните стандарти за положително земеделско и екологично положение на земята, съгласно Заповед № РД 09-122/2015 на министъра на земеделието и храните.

Санкциите за неспазване на изискванията за кръстосано съответствие се пресмятат в проценти. Те се ползват върху всяко заплащане към кандидата по схемите и ограниченията на директните заплащания. Процентът на понижението зависи от тежестта, степента, продължителността и повторяемостта на установеното неспазване. В случай на неспазване заради немарливост процентът на намалението на заплащанията е до 5 %, а в случаите на наново неспазване – до 15 %. В случай на съзнателно неспазване, процентът на понижението е не по-малък от 20 % и може да докара до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне и може да се ползва в продължение на една или повече календарни години.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР