Пълен обрат за промените в Изборния кодекс. ГЕРБ връща старите

...
Пълен обрат за промените в Изборния кодекс. ГЕРБ връща старите
Коментари Харесай

ГЕРБ връща старите правила за преференциален вот

Пълен поврат за измененията в Изборния кодекс. ГЕРБ връща старите правила за преференциално гласоподаване. Започва и процедура за промяна на състава на Централната изборна комисия, чийто мандат изтича. Това обаче не се оказа задоволително изискване за левицата да се върне в Народното събрание.
ГЕРБ: Преференциалният избор остава на остарелия предел Започва и процедура за избор на нов състав на ЦИК
Сутринта Борисов събра изпълнителната комисия на ГЕРБ в партийната централа, с цел да реши въпроса с Изборния кодекс, откакто депутатът Георги Марков го прикани да се намеси по въпроса за приемането на по-висока преграда за преференциалното гласоподаване.

„ Издебват ме, когато съм в чужбина и се основава такова напрежение, тъй че аз благодаря на господин Марков, че ме сигнализира. Неслучайно той е от гражданската квота – върви и слуша гражданите”, разяснява министър-председателят.
Светослав Малинов: Промените в Изборния кодекс обслужват Движение за права и свободи Те са антидемократични и това евентуално ще сплоти десницата за евровота, разгласи евродепутатът
Бойко Борисов съобщи, че през вчерашния ден Цветан Цветанов му разказал по какъв начин ГЕРБ били заплашвани, че няма да имат парламентарен кворум - по тази причина се наложило да се вземат противоречивите решения.

„ Когато сме имали потребност от Движение за права и свободи, те са ни подкрепяли. И аз постоянно съм излизал и съм им благодарил. В случая – да излиза, че са ни извили ръцете... в никакъв случай не е имало нищо скрито- покрито. Цветанов е работил вярно, само че резултатите удрят по ГЕРБ”, добави Борисов.
Корнелия Нинова: Българска социалистическа партия не се връща в Народното събрание Случилото се през днешния ден е победа за Българска социалистическа партия, сподели Нинова
Към момента няма реакция от Движение за права и свободи. За Българска социалистическа партия, които оповестиха, че изоставен Народното събрание, в случай че не се анулира високия предел за преференциите, оповестиха постигнатото като частична победа. За да се върнат в пленарна зала, би трябвало да се реши въпроса с машинното гласоподаване. Левицата ще търси общ фронт с други обединения за почтени избори.

„ ГЕРБ не реагираха на мнението на хората, а реагираха от боязън. Страх от гражданската сила, която видяха пред себе си”, сподели водачът на левицата Корнелия Нинова.

ГЕРБ се съгласиха да сменят ЦИК, чийто мандат изтича и припомниха, че тя е определена не по тяхно време.

„ Щом е изминал мандатът, да се стартира процедура и по тази причина съм упълномощил до се избере нова Избирателна комисия – транспарантно. И нашият избор, и неговият избор – на президента, беше от тази комисия, по тези правила. Тогава не оспорвахме, че са по закона на Мая Манолова и Българска социалистическа партия.
Мая Манолова ще нападна Изборния кодекс в Конституционния съд Според омбудсмана максимален е казусът с преференциите и тяхното фактическо ограничение
Омбудсманът Мая Манолова остана безапелационна, че ще сезира Конституционния съд, в случай че не се отстранен всички промени, които по думите ѝ нарушават изборните права на жителите

„ И от тях се възползваха 1.5 млн. българи в разнообразни избори и това е огромният грях, че не се съобразиха с гласа и желанието на милион и половина български гласоподаватели. Това е и причина да нападам текстовете в Конституционния съд, в случай че те не бъдат върнати по метода, по който се прилагаха”, съобщи омбудсманът.

Утре министър председателят е извикал на среща и съдружните си сътрудници от „ Обединени патриоти”. Темата на диалога ще е по какъв начин действа обединението, тъй като в случай че всички вървят на работа в Народното събрание, то няма потребност да се търси поддръжка от други партии отвън ръководещата коалиция, както е станало с текстовете от Изборния кодекс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР