Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към

...
Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към
Коментари Харесай

Кунчев: Пълен локдаун заради „Омикрон“ към момента не е планиран

" Пълен локдаун или спиране на образователния развой поради " Омикрон " все още не е планувано "

Това съобщи в предаването " Тази заран " по основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той увери, че ще се стигне до такава степен единствено при сензитивно утежняване на обстановката.

Вчера първите 2 позитивни проби на разновидността " Омикрон " бяха публично доказани от НЦЗПБ. Експертите чакат нарастване на новите случаи на болни с ковид.

" Факт е, че никой от тях няма потребност от здравна помощ. Факт е, че те са пръснати във всички възрастови групи, като стартираме от 10-годишни и свършим със 70-годишни ", изясни доцент Кунчев за откритите към този момент случаи. Той посочи, че пробите са взети сред 20 и 22 декември, а процесът на секвениране отнемо от една седмица до 10 дни.

" Средната заболеваемост в страната сега към момента е към 350 на 100 000 души, което не е високо ", означи доцент Кунчев.

Според него доста бързо " Омикрон " ще стане преобладаващ. " Във Англия имаше удвояване на случаите на всеки два дни ", напомни той.

" Когато обхване доста хора, натискът върху лечебните заведения ще е доста огромен ", сподели още доцент Ангел Кунчев. Той обаче посочи, че доказаните случаи на " Омикрон " у нас са с по-леко протичане и са на домашно лекуване.

" Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през съвсем целия набор от ограничения и значително научихме уроците си: че не би трябвало да се хвърляме нито в едната, нито в другата прекаленост. Ако удариш доста мощно икономическия и обществения живот, хората не го одобряват позитивно ", разяснява още основният държавен здравен контрольор.

" Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до естествени граници, а останахме на една по-висока база, от която стартира напредък ", уточни основният здравен контрольор.

Според него " Омикрон " ще стане преобладаващ вид доста бързо. " По-важното е какъв брой хора ще имат потребност да влязат в болница, какъв брой ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е основното ", разяснява доцент Кунчев.

" Наблюденията демонстрират, че при този вид протичането на болестта е малко по-леко, само че и при по-ниска смъртност, когато са обхванати прекалено много хора, натискът върху билниците ще е доста огромен ", предвижда той. По думите му евентуално не всички инфектирани ще имат потребност от болнично лекуване.

Според него разновидността към този момент циркулира, изключително по време на празниците. " Аз чакам взрив освен в огромните градове, ще го има и в ски центровете, неизбежно е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще пристигна и у нас ", уточни доцент Ангел Кунчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР