Пълен хаос в собствеността и управлението на язовирите. Това е

...
Пълен хаос в собствеността и управлението на язовирите. Това е
Коментари Харесай

Нинова заварила пълен хаос“ с язовирите, готви законови промени

" Пълен безпорядък " в собствеността и ръководството на язовирите. Това е заварила вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова . В сряда тя бе изслушана от Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание.

На първо място голям е хаосът що се касае до собствеността на язовирите - има държавни, общински, на регионалните управи, на частни лица, даже и на научни институти , сподели Нинова. Но още по фрапантна е обстановката що се касае до контрола и ръководството на тези водоеми. " При органите, които ръководят и ремонтират язовирите, хаосът също е цялостен, като има 4-5 институции с препокриващи се пълномощия . Бих нарекла това цялостна безнаказаност. Всички знаем какъв брой случаи на преливане, на повреди имаше, само че никой не е поел отговорност точно поради това - отговорността се размива. "
 Големите язовири са цялостни над 90% от потенциала си
Големите язовири са цялостни над 90% от потенциала си

Разполагаме с оптимални водни запаси за сезона...

Именно с цел да останат в предишното въпросните порочни практики от икономическото министерство правят главен разбор на бранша въз основа на който ще бъдат направени и импортирани в Народното събрание оферти за законови промени, които да урегулират проблемите.

" Целта е една - водите на България да се употребяват оправдано. Да изградим цялостна визия, да имаме едно положително законодателство. Но най-много - през пролетта да не виждаме тези страховити картини на прелели язовири, залято имущество, не дай Боже на потърпевши хора ", разяснява вицепремиерът.

По думите на Нинова все още са събрани редица и доказателства за злоупотреби във връзка с плановете за ремонт на язовири , за които кабинетът " Борисов " 3 е отделил 630 милиона лв. - проблем, показан пред обществеността още през лятото от Кирил Петков, тогава министър на стопанската система . Парите са били дадени на Държавната консолидационна компания, която пък на собствен ред отпуска средства на държавното сдружение " Монтажи " за ремонт на водоемите. Ремонт, който обаче, става известно, е изработен едвам на най-малък брой обекти.

" Вече е подготвен единият отчет, напълно скоро се чака и отчетът от Сметната палата. Образувана е и прокурорска кореспонденция ", регистрира Нинова. Все още обаче нямало противоположна връзка от страна на държавното обвиняване що се касае до развиването на производството.

" Проверките са стигнали много надълбоко, всичко е в прокуратурата, само че не сме чули за напредък по тези тематики ", сподели на собствен ред министърът на нововъведенията Даниел Лорер, който също бе изслушан от комисията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР