Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната

...
Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната
Коментари Харесай

Радев за палежа в Битоля: Институциите в РСМ трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения


Палежът на културния център на българите в Битоля е следващата провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска акция в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от формалните управляващи, тя намираше години наред израз в рушенето на монументи, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и публични места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица генерации и да попречва развиването на добросъседски връзки сред двете страни. Това се споделя в позиция на президента, изпратена до медиите от прессекретариата на президента.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 416
Неслучайно България слага като най-важни условия за единодушието ни РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, вписването на жителите с българско съзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и даване на сигурни и необратими гаранции за превъзмогване на езика на омразата. За съжаление  и до през днешния ден ръководещи и съпротива в РСМ не могат да реализират парламентарно болшинство за осъществяването на тези основополагащи критерии на демокрацията, декларира Радев.

Бихме желали да имаме вяра, че апелите, които през днешния ден чуваме от публични институции в РСМ уверено да се търсят причинителите на този безчовечен акт, ще се осъществят на процедура. Същевременно, следва да отбележим, че до момента не ни е прочут нито един причинител на многочислените сходни незаконни дейности против българите в РСМ, отбелязва президентът.

Днес, когато интензивно търсим да преодолеем компликациите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония би трябвало да осмислят отговорността си пред младите генерации и да не позволяват омразата да владее публичното пространство, нито да осакатява и лимитира двустранните ни връзки, се споделя още в позицията на президента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР