Палатки и животни. Коне и мечове. Първите дни на Монголската

...
Палатки и животни. Коне и мечове. Първите дни на Монголската
Коментари Харесай

Първата съпруга на Чингис хан е направила монголската империя възможна

Палатки и животни. Коне и мечове. Първите дни на Монголската империя се характеризират с борби, завоевания и бърза агресия, които довеждат народа, ръководен от Чингис хан, до владичество в най-голямата империя в света, заяви „ National Geographic ”.


Но великият хан не е управлявал самичък: неговата основна брачна половинка, Борте, е била решителен фактор в основаването на Монголската империя през XIII век. Ето по какъв начин първата монголска императрица е упражнявала своето въздействие - и за какво тя и други дами са измежду невъзпетите герои на империята.

Коя е била Борте?

Родена към 1161 година в племето олхонуд в днешна вътрешна Монголия, Борте е сгодена за бъдещия император - прочут като Темуджин в ранните си години - още като дете. Въпреки че детайлностите за живота ѝ са нищожни, историците знаят, че тя се омъжва за Темуджин, който произлиза от племето борджигини, като тийнейджърка. Но младоженското им благополучие е кратковременно: скоро след брака Борте е отвлечена от член на племето меркит.

Отвличането на булки било постоянно срещано събитие по това време и съперничещите си племена го правели както с цел да нарушат живота на враговете си, по този начин и с цел да си разчистят сметките. Отвличайки новата брачна половинка на Темуджин, меркитите се пробват да отмъстят за дългогодишна засегнатост: Преди да бъде отвлечена от Есугей, бащата на Темуджин, майката на великия водач, Хьо " елун, в началото е била омъжена за меркит.

Макар че при сходни отвличания дамата нормално е принудена да остане с похитителя си, Темуджин взема решение да поеме по непредвиден път: Заедно с близкия си другар Джамуха той съумява да избави самоуверено новата си брачна половинка. Това слага началото на открита война сред борджигините и меркитите. В последна сметка борджигините побеждават, като през 1200 година поробват дамите на меркитите и завладяват тяхната територия.

Само няколко години по-късно Темуджин публично приема името Чингис хан и става император на новообединената група племена, които стават известни като монголи.

Влиятелни дами

В продължение на десетилетия Темуджин продължава да превзема други племена, трансформирайки монголите в страховита мощ, която сплотява воюващите племена и превзема от ден на ден територии. Междувременно Борте става негова съществена брачна половинка.

През годините императорът се дами за най-малко шест дами, натрупва стотици наложници и има най-малко 13 деца. Но като негова първа и най-предпочитана брачна половинка, Борте била най-влиятелната от всички, а ролята ѝ на основна брачна половинка включвала и грижата за разширяващата се империя на брачна половинка ѝ.

Значението ѝ е било очевидно за всички - споделя Ан Броудбридж, професор по история в Масачузетския университет в Амхърст и създател на книгата " Жените и основаването на Монголската империя ". Главните съпруги са управлявали лично ордо или домакинство и са били обслужвани от доста чиновници. Домакинствата на дамите можели да наброяват стотици - от наложници и второстепенни съпруги до стада животни, пастири, прислужници и охранители.

Техните семейства може и да са били мобилни, защото номадската група се е придвижвала от дестинация до дестинация, само че не са били компактни. Вместо това тези семейства доближават главозамайващи мащаби, които притеглят вниманието на летописците и завоевателите, които оставят исторически сведения за благосъстоянието на дамите. По време на ръководството на внука на Чингис хан, Кубилай, да вземем за пример, семействата на четирите съпруги на императора може да са включвали до 10 000 души, в това число прислужници и личен състав. Съпругите също по този начин пътували с хиляди животни и стотици коли.

Главните съпруги като Борте щели да заемат най-предпочитаното място в лагера - споделя Броудбридж. " Пространствената подчиненост отразява обществената подчиненост. "

Подобно на други основни съпруги, Борте следи браковете на петте си дъщери, които са сгодени за синовете на локални водачи в опит да разширят политическото си въздействие. Тя също по този начин отглежда четирима сина - наследници на благосъстоянията и политическата власт на новата империя - и няколко осиновени деца.

Проницателен пълководец

Влиянието на Борте обаче се простира надалеч оттатък децата и юртата ѝ. Мястото ѝ в монголската подчиненост ѝ осигурявало мечтан достъп до брачна половинка ѝ, който търсел препоръките ѝ по всички въпроси - от политиката до военната тактика.

Тя употребила това доверие, даже когато ставало въпрос за най-близките другари на императора. Един от тях бил Джамуха, най-близкият другар на брачна половинка ѝ, който му оказал помощ да я избави, откакто била отвлечена, и който в последна сметка станал хан на Джадаран. Когато Борте видяла признаци, че съюзът на приятелите се разпада, тя посъветвала брачна половинка си да приключи другарството и през 1204 година Темуджин победил Джамуха в борба и го екзекутирал.

Друга политическа интервенция е обвързвана с Теб Тенгери, шаман, който е един от околните съратници на хана. Теб е предсказал възхода на Темуджин към властта и по този метод е имал право на роля в двора на хана. Когато обаче той обществено наскърбява брата на Темуджин, Борте прекрачва границата и упорства брачният партньор ѝ да накаже грубо шамана.

" В този случай - написа историкът Дона Хамил - лидерът " последвал съвета на брачната половинка си, възстановил реда измежду хората и укрепил властта си ".

Неизвестни героини

Макар че археологическите доказателства за предприемчивите дами в Монголската империя са нищожни, споделя Броудбридж, историческите свидетелства сочат смисъла на монголските съпруги. Докато мъжете вземат участие в борби и разузнават нови места за завземане, дамите ръководят множеството аспекти на ежедневния живот както в бойните лагери, които поддържат воините на терен, по този начин и в по-постоянните лагери, които се уголемяват дружно с империята.

Отчасти дипломат, частично консултант, частично админ, Борте утвърждава ролята на монголската императрица. Тя даже съумява да се издигне над слуховете, че първородният ѝ наследник Джочи е биологичен наследник на похитителя ѝ Меркит, а не на Чингис хан. И макар че по-голямата част от живота ѝ към момента лежи в сянка, тя е образец за значимата роля, която дамите играят в основаването на империята и в нейното всекидневие.

Чингис хан може и да е имал брачна половинка, на която е можел да се довери, споделя Броудбридж, само че той и останалите монголи също са имали потребност от нея, дружно с другите дами в бързо разширяващата се сфера. " Без дамите в Монголската империя нямаше да има империя "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР