Паладият продължава да чупи рекорди. Благородният метал прави истинско рали

...
Паладият продължава да чупи рекорди. Благородният метал прави истинско рали
Коментари Харесай

Паладият мина $1900

Паладият продължава да чупи върхове. Благородният метал прави същинско рали на повишаване 15-ти следващ ден, отбеляващо един от най-дългите му интервали на повишаване. Нещо повече - паладият нарастне до стойност над върха на златото до момента в историята.

В четвъртък металът скочи до 1940,34 $ за унция и по този начин да означи 54% повишаване от началото на 2019 година до момента. Така той мина върха на златото от 2011 година, достигнало 1921,17 $ за унция.

До огромна степен растежът е подбуден от опасенията към доставките от мините в Южна Африка. Стараната е вторият максимален производител на метала.

Някои от мините стопираха работа за 24 часа поради спирания в електрозахранването. Държавното електроразпределително сдружение Eskom Holdings към момента работи по отстраняването на повредите по мрежата.

"Изглежда нищо не може да спре паладия. Въпреки че считаме растежът на цените за пресилени, наподобява ралито към момента не вървят към своя край ", споделя Даниел Бриесман, който е анализатор в Commerzbank, представен от Bloomberg.

Според различен специалист металът ще доближи още по-високи върхове. "Той може да скочи до 2020 $ преди 2020 година ", счита Джонатан Бътлър, който е пълководец в Mitsubishi Corp във Англия.

На фона на проблемите в минната промишленост пред фирмите в Южна Африка стои различен сериозен въпрос - дали да усилят добива на паладия и родия, с цел да се възползват от растежа на цените. В резултат на такова деяние това би било риск за угнетяване на цената на платината.

Взаимовръзката се дължи на обстоятелството, че паладият и родият са вторични артикули на платината. Така всеки грам от тях идва с два до три грама платина. По-строгите ограничавания за нездравословните излъчвания поддържаха пазара на паладия и родия, които се употребяват в катализаторите на бензиновите коли.

В същото време платината, която се употребява каталитичните конвертори на дизеловите коли, се търси по-малко, откакто понижиха и продажбите на коли с подобен вид мотор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР