Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на

...
Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на
Коментари Харесай

Пет държави от ЕС заклеймиха пакта Молотов-Рибентроп

Пактът сред нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на границите в Източна Европа при започване на Втората международна война бе групово жигосан през днешния ден от нападнатите тогава страни, съобщи ДПА.

В публикувано в петък общо изказване на външните министри на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния се акцентира " болката и несправедливостта ", произтекли от пакта Молотов-Рибентроп. Този подписан тъкмо преди 80 години контракт за ненападение е придружен от скришен протокол, който преразпределя територии в Източна Европа.

В изказването министрите осъждат последвалото " тоталитарно ръководство ", траяло десетилетия до разпада на Съюз на съветските социалистически републики при започване на 90-те години. " Нашите страни се възродиха като свободни и демократични страни след десетилетията тоталитарно ръководство " и преди 30 години " започнаха преход към народна власт, който най-после ни направи равноправни и мощни членове на Европейския съюз ", се споделя още в документа.

Този нацистко-съветски съюз рядко се разисква в този момент в Русия, само че успеха на Съюзниците и изключително тази на Съветите над нацистка Германия, поставила завършек на войната в Европа, към момента е доста уважаван източник на национална горделивост.

" За страдание болшинството млади руснаци през днешния ден остават в незнание за обстоятелството, че тяхната страна е влезнала във Втората международна война като страна агресор в съюз с нацистка Германия ", сподели Дияр Аутал от Центъра за съветски и евразийски проучвания към Харвардския университет. По думите му желанието на руснаците да се възприемат като спечелили е разбираемо. " Човешката страна на войната, в която елементарните хора бранят страната си, постоянно е героична и заслужава да бъде почитана. Но нейната политическа страна, експанзията и военните закононарушения са грозни и би трябвало да бъдат изрично наказани ", добави пред ДПА Аутал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР