Пакистанският съд удължи ареста на бившия премиер Имран Хан по делото за „шифър“

...
Съдебният арест на бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан, свързан
Коментари Харесай

Съдебният арест на бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан, свързан с обвинения в изтичане на държавни тайни, беше удължен с две седмици, каза неговият адвокат.

„Задържането на Имран Хан е удължено до 26 септември“, каза адвокатът на 70-годишния опозиционен лидер Наем Хайдер Панджута след изслушването на специалния съд в силно укрепения затвор Attock в сряда.

Хан, заедно с бившия министър на външните работи Шах Махмуд Куреши, е обвинен в оповестяването на публично съдържание на поверителна телеграма, обикновено наричана „шифър“, изпратена от посланика на Пакистан в Съединените щати, и използването й за политическа изгода, според документ на Федералната агенция за разследване (FIA).

Хан твърди, че телеграмата доказва, че САЩ са притиснали пакистанските военни да организират падането на правителството му през април 2022 г., защото е посетил Русия малко преди нейното нахлуване в Украйна през февруари същата година.

Вашингтон и пакистанската армия отхвърлиха обвиненията на Хан.

Пакистанската партия Tehreek-e-Insaf (PTI) на Хан оспори съдебните процеси по делото.


Хан, бивш играч на крикет, е в центъра на политическа криза, откакто загуби вота на доверие в парламента през април миналата година. Присъдата му по отделно дело за корупция миналия месец доведе до забрана му да участва в национални избори, които трябва да се проведат през следващите месеци.

В края на август върховният съд условно затвори присъдата на Хан за корупция само седмици след като беше арестуван, но предварителна заповед за задържането му под стража по делото за държавна тайна предотврати освобождаването му.

По делото за корупция Хан беше осъден на три години затвор за незаконна продажба на държавни подаръци по време на времето си като министър-председател от 2018 до 2022 г.

В резултат на това Избирателната комисия на Пакистан му забрани да участва в избори за пет години. Въпреки че присъдата беше условна миналия месец, присъдата все още е в сила.

Задържането на Хан беше удължено в момент, когато други политически партии набираха сили в навечерието на общите избори.

Във вторник министър-председателят Шехбаз Шариф обяви края на самоналоженото изгнание на неговия по-голям брат и бивш премиер Наваз Шариф след почти четири години. Премиерът каза, че Наваз ще се върне в страната на 21 октомври.

Завръщането на трикратния премиер се очаква да активизира предизборната кампания на управляващата Пакистанска мюсюлманска лига - Наваз (PML-N).

От друга страна, партията на Хан е в безпорядък и десетки нейни лидери вече са сменили страната – уж под натиска на могъщата армия – докато много от тях са хвърлени в затвора или са напуснали партията.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР