Пакистанският орган за надзор на изборите отложи предстоящите парламентарни избори

...
Пакистанският орган за надзор на изборите отложи предстоящите парламентарни избори
Коментари Харесай

Парламентарните избори в Пакистан бяха отложени за началото на февруари поради задълбочаването на политическата и икономическа криза

Пакистанският орган за контрол на изборите отсрочи идните парламентарни избори в страната за повторно, заявявайки, че гласуването ще място през февруари

От MUNIR AHMED Associated Press, 2 ноември 2023 година, 13:00 ч.

ИСЛАМАБАД -- Пакистанският орган за контрол на изборите в четвъртък отсрочи идните парламентарни избори в страната за повторно, казвайки, че гласуването - в началото предстоящо през ноември и по-късно планувано за последната седмица на януари - вместо това ще се организира през февруари.

Избирателната комисия на Пакистан сподели, че гласуването ще се организира на 8 февруари, дата, определена след съвещания с президента на страната Ариф Алви, които бяха поискани от страната Върховен съд. Не даде детайлности.

По-рано комисията изиска повече време, с цел да приготви вота и да преначертае изборните региони на изборната карта, с цел да отрази последното броене.

Затвореният някогашен министър председател и върховен опозиционен водач на Пакистан Имран Хан, чиято партия Пакистан Техриек-е-Инсаф е мощен кандидат в конкуренцията, изрази опасения, че гласуването може да се забави за неопределен срок.

Самият Хан няма право да се кандидатира заради присъдата си за корупция. Той също по този начин е изправен пред десетки правосъдни каузи по безчет обвинявания, в това число откриване на държавни секрети, подбудителство към принуждение и тероризъм. Обвиненията бяха повдигнати по време на държавното управление на наследника на Хан и максимален противник, някогашния министър председател Шехбаз Шариф.

Пакистан е в задълбочаващи се политически разтърсвания от април 2022 година, когато Хан беше отхвърлен от служба при избор на съмнение в Народното събрание. Той беше задържан при започване на август по обвинявания в корупция, наказан и наказан на три години.

Политическите противници на Хан, в това число партиите на Шариф и някогашния президент Асиф Зардари, евентуално ще се изправят пред сериозна конкуренция при гласуването. Шариф не съумя да усъвършенства болната стопанска система, макар че съумя да избави Пакистан от възможен банкрут.

Южноазиатската страна с 241 милиона души сега е изправена пред подобен от най-тежките стопански рецесии в историята си, което провокира митинги против инфлацията.

Парламентът беше разхлабен през август, откакто изтече петгодишният му мандат. В момента краткотрайният министър председател Anwaar-ul-Haq Kakar ръководи ежедневните каузи на страната.

Като Хан, братът на Шариф и някогашен министър-председател Наваз Шариф няма право да се кандидатира за народен представител заради присъда през 2018 година по няколко каузи за корупция. Той се завърна вкъщи през септември, поставяйки завършек на четири години самоналожено заточение в Лондон, само че към момента би трябвало да изправи деня си в съда.

Важни истории

Туристи заграбиха близо 13 000 $ в статуи от круизен транспортен съд, споделя ФБР

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР