Пакистански съд отмени дело за бунт срещу Имран Хан

...
От Асиф ШахзадИСЛАМАБАД (Ройтерс) – Пакистански съд в понеделник отмени
Коментари Харесай

От Асиф Шахзад

ИСЛАМАБАД (Ройтерс) – Пакистански съд в понеделник отмени дело за бунт срещу бившия премиер Имран Хан в понеделник, осигурявайки известно облекчение за героя на крикета, превърнал се в политик, който беше вкаран в затвора по обвинения в корупция по-рано този месец.

Делото срещу Хан, на 70 години, беше регистрирано през март в югозападния град Куета, столицата на провинция Белуджистан, базирано на обвинение, че една от речите му е бунтовна.

След обжалване от Хан, Върховният съд на Белуджистан каза, че прокурорите не са успели да получат необходимото съгласие от федералното или провинциалното правителство за повдигане на обвинения за бунт.

Обвиненията са „без законно основание и нямат правно действие“, постанови съдът, като отхвърли делото.

„Слава на Бога“, каза адвокатът на Хан Наим Панджута в ликуваща публикация в X, платформата за съобщения, известна преди като Twitter.

Делото за бунт беше сред десетките дела, заведени срещу Хан, откакто той загуби властта, след като беше победен при вот на доверие в парламента през април 2022 г.

Очаква се по-късно в понеделник върховният съд в Исламабад да се произнесе по жалбата на Хан за отлагане на присъдата му и тригодишната му присъда за корупция.

Хан загуби властта, след като се разправи с влиятелната армия на Пакистан, и опитите му да събере обществена подкрепа предизвикаха политически смут в страна, която вече се бори с една от най-тежките си икономически кризи.

Общи избори се очакваха през ноември, но вероятно ще бъдат отложени поне до началото през следващата година.

Хан не може да се състезава и му е забранено да заема политически длъжности в продължение на пет години.

Освен делата за подкупи и бунт, Хан също е изправен пред обвинения, вариращи от тероризъм до насърчаване нападения срещу държавни институции – след като негови привърженици атакуваха военни и правителствени инсталации през май – както и подстрекателство към убийство след убийството на адвокат от Върховния съд през юни.

Адвокатът Абдул Раззак се опитваше да повдигне обвинения в предателство срещу Хан във Върховния съд на Белуджистан за незаконно разпускане на парламента след свалянето му миналата година.

След като Раззак беше убит при стрелба от кола в Куета, синът му обвини Хан, че е поръчал нападението срещу баща му. Хан отрече да е замесен.

(Доклад от Асиф Шахзад; Редактиране от Саймън Камерън-Мур)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР