Пакистан във вторник остро осъди ирански въздушен удар в неговите

...
Пакистан във вторник остро осъди ирански въздушен удар в неговите
Коментари Харесай

Започва ли нова война? Иран удари с ракета ядрена сила и уби деца

Пакистан във вторник остро осъди ирански въздушен удар в неговите граници, при който бяха убити две деца, като го назова „ непровокирано нарушаване на въздушното му пространство “ и предизвести за възмездие.

Иран сподели, че е употребявал „ прецизни ракети и удари с дронове “, с цел да унищожи две замъци на сунитската въоръжена група Джаиш ал-Адл, известна в Иран като Джаиш ал-Дхулм, в региона на Кох-е-Сабз в югозападната провинция Белуджистан в Пакистан, съгласно пред иранската държавна осведомителна организация Tasnim, представена от BBC, съобщи Морето и Българска телеграфна агенция.

Атаката идва, откакто Иран изстреля ракети в Северен Ирак и Сирия в понеделник, в последната ескалация на военните дейности в Близкия изток, където продължаващата война на Израел в Газа рискува да прерасне в по-широк районен спор.

Министерството на външните работи на Пакистан съобщи, че офанзивата на негова територия е умъртвила " две почтени деца " и предизвести Иран за " съществени последствия ". Той разказва въздушния удар като „ непредизвикано нарушаване на въздушното му пространство от Иран... на пакистанска територия “.

„ Още по-притеснително е, че този противозаконен акт е осъществен макар съществуването на няколко канала за връзка сред Пакистан и Иран “, сподели министерството.

След удара, въоръженият с нуклеарно оръжие Пакистан внесе „ мощен митинг “ пред почитан чиновник в иранското външно министерство в иранската столица Техеран и прикани иранския шарже д`афер, заявявайки, че „ отговорността за следствията ще бъде напълно на Иран “.

Военната формация Jaish al-Adl късно във вторник сподели, че Иранската революционна армия е употребила шест атакуващи дрона и няколко ракети, с цел да унищожи две къщи, където живеят децата и съпругите на нейните бойци.

Властите в провинция Белуджистан споделиха пред CNN, че две девойки са починали и минимум четирима души са ранени. Момичетата, на осем и 12 години, са били убити в къщи, които са били развалени при офанзивата в село Кох-е-Сабз в Кулаг, на към 60 километра (37 мили) от област Панджгур, във вторник вечерта, съгласно зам. комисар Мумтаз Кетран.

Кетран също сподели, че джамия покрай домовете е била ориентирана и ударена при ударите.

Миналия месец Иран упрекна екстремистите от Джаиш ал-Адл, че са нахлули в полицейски сектор в иранската провинция Систан и Белуджистан, което е довело до гибелта на 11 ирански служители на реда, съгласно Tasnim.

Jaish al-Adl, или Армията на справедливостта, е сепаратистка въоръжена формация, която работи от двете страни на границата и преди е поела отговорност за офанзиви против ирански цели. Обявената му цел е независимостта на иранската провинция Систан и Белуджистан.

Ударите в Пакистан пристигнаха ден откакто Иранската революционна армия изстреля балистични ракети, ориентирани към това, което съгласно нея е шпионска база на израелската разследваща организация Мосад в Ербил, Северен Ирак, и против „ антиирански терористични групи “ в Сирия.

Иран съобщи, че ударите в Ирак са били в отговор на израелски офанзиви, които са умъртвили командирите на Иранската революционна армия, и твърди, че цели в Сирия са взели участие в неотдавнашните двойни бомбардировки в град Керман по време на мемориал за убития пълководец на силите Кудс Касем Солеймани остави десетки убити и ранени.

Той отбрани ударите като " прецизна и целенасочена " интервенция за въздържане на закани за сигурността, сподели представителят на иранското външно министерство Насер Канаани в изказване във вторник.

Атаките на Иран в допълнение ще покачат опасенията, че войната на Израел в Газа може да прерасне в пълномащабна война в Близкия изток със съществени филантропични, политически и стопански последствия.

Атаките в Ирак и Сирия бяха наказани от Съединените щати като „ безразсъдни “ и неточни, до момента в който Организация на обединените нации сподели, че „ опасенията за сигурността би трябвало да бъдат решени посредством разговор, а не посредством удари “.

Ирак заяви, че е подал тъжба до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Организация на обединените нации във вторник. Иракският външен министър Фуад Хюсеин сподели, че в Ербил в полуавтономния район Кюрдистан няма центрове, свързани с Мосад.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР