Пакистан призова международната общност да помогне на афганистанците, за да

...
Пакистан призова международната общност да помогне на афганистанците, за да
Коментари Харесай

Съседите на Афганистан обмислят дали да признаят правителството на талибаните

Пакистан прикани интернационалната общественост да помогне на афганистанците, с цел да бъде предотвратена филантропична рецесия в прилежащата страна, съобщи ДПА.

" Подновеното дипломатическо и интернационално наличие на (Афганистан) ще придаде убеденост на афганистанския народ ", сподели пакистанският министър на външните работи Шах Махмуд Куреши. Той приказва на видеоконференция с присъединяване на сътрудниците му от останалите прилежащи на Афганистан страни.

Външните министри на Пакистан, Иран, Китай, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан разискаха дали да признаят новото афганистанско държавно управление, оповестено от талибаните през вчерашния ден. То е формирано от ветерани на ислямисткото придвижване, като в него няма дами, нито представители на други политически и етнически групи, в това число хазарейците, преследвани от предходния талибански режим в Афганистан през 90-те години на предишния век.

" Ако бъде предотвратена филантропична рецесия и бъде обезпечена икономическа непоклатимост, тогава може да бъде укрепен мирът и да бъде спряно всеобщото бягство " на хора от Афганистан, сподели Куреши.

По-рано през вчерашния ден пакистанският министър на информацията Фавад Чоудри сподели, че страната му няма да прибързва с признаването на новото афганистанско държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пакистан, която постоянно е упрекван, че оказва помощ на талибаните, е заявявал преди, че не желае да взема едностранни решения за признание на режима на талибаните, а избира групов метод на страните в района, отбелязва ДПА.

Вчера Русия сподели, че не възнамерява в близко бъдеще директни контакти с краткотрайното афганистанско държавно управление. Засега контактите ще бъдат единствено посредством съветското посолство в Кабул, посочи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му най-важният въпрос е гарантирането на сигурността на съветските дипломати, като " други диалози не са планувани ".

Говорител на Европейски Съюз съобщи, че държавното управление в Кабул не е нито приобщаващо, нито представително, и не подхожда на " богатото етническо и религиозно разнообразие " на Афганистан, в прорез с дадените от талибаните обещания.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън също разкритикува талибаните, че оповестеният от тях кабинет включва единствено техни членове и съдружници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР