Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за

...
Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Пакистан поиска спешно заседание на Съвета за сигурност заради спорния Кашмир

Пакистан изиска Организация на обединените нации да свика незабавно съвещание на Съвета за сигурност поради ескалиращото напрежение сред Исламабад и Делхи след решението на Индия да анулира специфичния статут на противоречивия щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

" Ситуацията поражда непосредствена опасност за интернационалния мир и сигурност ", съобщи пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност.

Министърът показва още, че отменянето на специфичния статут на Кашмир на 5 август е " метод да се оправдае съмнителното му и недоказано така наречен присъединение към Индия "

Освен това съществува действителна заплаха Индия да провокира нов спор с Пакистан, с цел да отклони вниманието от неотдавнашните си дейности в окупирания Джаму и Кашмир, отбелязва Куреши.

" Пакистан няма да провокира спор, само че Индия не трябва да бърка сдържаността ни със уязвимост. Ако Индия избере да прибегне още веднъж до използването на мощ, Пакистан ще бъде заставен да отвърне, за самозащита, с цялостния си потенциал ", добавя той в писмото, аргументирайки настояването към Съвета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Индийското държавно управление анулира член 370 от индийската конституция, който предоставяше на противоречивия регион автономност като се изключи области като външните работи, защитата и връзките.

Полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страната ръководи Съвета за сигурност този месец, сподели пред публицисти в Организация на обединените нации през вчерашния ден, че Съветът е получил писмо от Пакистан, ще разиска въпроса и ще вземе съответното решение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР