Пакистан отзова своя посланик от Иран в сряда, след като

...
Пакистан отзова своя посланик от Иран в сряда, след като
Коментари Харесай

Пакистан отзова посланик от Иран след непровокирани ракетни удари

Пакистан отзова своя дипломат от Иран в сряда, откакто Иран наруши въздушното му пространство в " очевидно нарушаване " на суверенитета му, сподели говорителка на пакистанското външно министерство, представено от " Ройтерс ".

Пакистан съобщи във вторник, че нарушаването на въздушното пространство, което съгласно иранските държавни медии е станало, когато ирански ракети прицелени в две бази на екстремистката формация Джаиш ал Адл, са довели до гибелта на две деца.

Министърът на външните работи на Иран Амир-Абдолахиан сподели, че са  блъснали екстремисти с ракети и дронове , заявявайки, че никой пакистански жител не е бил съзнателно нападнат

Пакистан не е удостоверил естеството на нарушаването или местоположението на ударите.

Само терористи са били ударени, сподели иранският външен министър в Давос, Швейцария, където взе участие в Световния стопански конгрес, потвърждавайки, че атакуваните са били свързани с Израел.

Провинциалните управляващи в Пакистан оповестиха, че две деца са били убити и няколко други са ранени от ракетни удари покрай границата с Иран.
 След Ирак Техеран удари и Пакистан
След Ирак Техеран удари и Пакистан

Нова ескалация на напрежението

Нарушението е непредизвикано и очевидно нарушаване на суверенитета на Пакистан и е " недопустимо " , сподели говорителката на пакистанското външно министерство Мумтаз Захра Балоч, добавяйки, че страната си резервира " правото да отговори на този противозаконен акт ".

Пакистан и Иран в предишното имаха нестабилни връзки, само че ударите са най-известното трансгранично навлизане през последните години.

Ударите в Пакистан пристигнаха ден след сходни офанзиви, осъществени от Техеран в други съседи, Ирак и Сирия. Багдад отзова своя дипломат от Техеран, откакто подкрепяните от страната медии на Иран оповестиха,.

Джаиш ал Адл и преди е провел офанзиви против иранската войска на граничната зона с Пакистан.

Пакистан няма да разреши на посланика на Иран, който беше на посещаване в родината си, да се върне , сподели представителят на министерството в изказване.

Длъжностни лица в югозападната провинция Белуджистан в Пакистан, която граничи с Иран, споделиха, че четири ракети са блъснали региона Панджгур покрай границата с Иран.

" Четири ракети бяха изстреляни в село Кох-и-Сабаз, което е на към 50 км във вътрешността в Пакистан ", сподели почитан чиновник от администрацията на Панджгур пред Ройтерс.

" Една джамия и три къщи бяха развалени при офанзивата ", сподели различен формален представител, добавяйки, че две млади девойки са били убити, а други трима души са ранени.
 Иран разпали войната в Газа без нито един изстрел
Иран разпали войната в Газа без нито един изстрел

След нашествието на Русия в Украйна всеки нов фронт, включващ директно или индиректно Запада, работи в интерес на това, което неопределено назоваваме страните от " Глобалния юг ", като усилва антиамериканските настроения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР