Пакистан изпрати още хиляди лекари и санитари, за да се

...
Пакистан изпрати още хиляди лекари и санитари, за да се
Коментари Харесай

Смъртните случаи от наводненията в Пакистан надхвърлиха 1 600

Пакистан изпрати още хиляди лекари и санитари, с цел да се борят с заболяванията, които върлуват в страната, в миг, в който броят на жертвите на невижданите наводнения, които я сполетяха това лято, надвиши през днешния ден 1600, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията за битка с бедствията заяви, че през последните 24 часа са регистрирани още 10 души смъртни случая по отношение на наводненията - четири в Синд, най-засегнатата от потопа провинция, и шест в провинция Белуджистан. Общият брой на починалите в Пакистан от наводненията доближи 1606 души.

В Синд, където са основани хиляди краткотрайни лагери за оживелите от наводненията, Националният орган за битка с бедствията заяви, че епидемиите от редица болести като коремен тиф, малария и денга са предизвикали гибелта на минимум 300 от жертвите на наводненията.

Според здравните управляващи на провинцията някои от лекарите, които са отказали да работят в провинция Синд, са били уволнени от държавното управление. От юли до момента в провинцията при наводнения са починали 728 души, в това число 313 деца и 134 дами.

През последните два месеца Пакистан изпрати близо 10 000 лекари, медицински сестри и други здравни служащи, които да се грижат за оживелите в Синд. По последни данни на здравното министерство към 18 000 лекари и близо 38 000 парамедици се грижат за оживелите в провинцията.

Също през днешния ден в Синд екипи от експерти започнаха да разпръскват препарати в засегнатите от наводненията региони, с цел да държат комарите настрани и да предотвратят по-нататъшни епидемии от денга и малария. През миналата седмица в най-засегнатите от наводненията региони на Синд бяха регистрирани над 134 000 случая на диария и 44 000 на малария.

Пакистанският министър председател Шахбаз Шариф, който е в Ню Йорк, приказва през вчерашния ден пред Общото заседание на Организация на обединените нации, като в детайли разказа степента на опустошаване в страната си и изиска повече помощ от интернационалната общественост. " Никога до момента Пакистан не се е сблъсквал с такива последици от световното стопляне и климатичните промени. Нашите ледници се топят, горите ни горят. Жегата доближава 53 градуса по Целзий. Пакистан се трансформира в най-голещото място на планетата, " сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР