Пакистан е разглеждал възможността за нанасяне на ядрен удар по

...
Пакистан е разглеждал възможността за нанасяне на ядрен удар по
Коментари Харесай

Ядрен удар по Индия през 2002 г.

Пакистан е разглеждал опцията за нанасяне на нуклеарен удар по Индия през 2002 година Това съобщи в изявление за японския вестник " Майничи " някогашният пакистански президент Первез Мушараф, съобщи Дарик. Мушараф бе държавен глава в интервала 2001 година - 2008 година /Дарик/

" През 2002 година равнището на напрежение беше толкоз високо, че имаше възможност да се пресече тази линия - линията на потребление на нуклеарно оръжие ", сподели Мушараф. Той добави, че пакистанските ръководещи по това време са прекарали няколко безсънни нощи, обмисляйки този въпрос.

В същото интервю Мушараф обаче споделя, че една нуклеарна война би била " изцяло непростима ".

През май 1999 г. Индия и Пакистан влязоха във въоръжен спор, прочут като Каргилската война. Пакистанските военни за следващ път тогава се пробваха да отвоюват Кашмир, нахлувайки в окръг Каргил на индийския щат. Те обаче понесоха проваляне и този следващ крах в спора с Индия докара до боен прелом и тогавашният главнокомандващ на въоръжените сили Первез Мушараф отстрани от поста премиера Наваз Шариф. 

Поредно съществено изостряне на връзките имаше през 2001-2002 година Повод за него бе нападението против постройката на индийския парламент от бойци от една от сепаратистките групировки, настояващи Кашмир да бъде предаден на Пакистан. В резултат на това нахлуване починаха 10 души. Индийските управляващи упрекнаха Пакистан в поддръжката на сепаратистите.

Двете страни, притежаващи нуклеарно оръжие, направиха готовност и към януари 2002 година на пакистано-индийската граница имаше към 500 000 индийски военни и 300 000 пакистански военни. До война не се стигна, само че в граничните конфликти тогава починаха към 3000 военни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР