Пакетът за климата и данъците, приет от Сената в неделя,

...
Пакетът за климата и данъците, приет от Сената в неделя,
Коментари Харесай

Кой ще се възползва от новоприетата климатична сметка за 370 млрд. долара в САЩ?

Пакетът за климата и налозите, признат от Сената в неделя, ще отключи към 370 милиарда $ финансиране за чиста сила и ще форсира историческата смяна в метода, по който се зарежда светът. Заедно с паралелна самодейност в Европа, законопроектът може да провокира частни вложения, които доближават трилиони долари.

Преходът към възобновима сила към този момент е в ход. Източници на сила като слънчеви панели, които изглеждаха като анахронична технология за " прегръщане на дървета " преди по-малко от десетилетие, се трансфораха в основни елементи от производството на електрическа енергия при базово натоварване.

Вятърните турбини в този момент създават повече сила в Съединени американски щати, в сравнение с цялата страна, употребява през 1950 година Електрическите транспортни средства съставляват 5% от продажбите на нови коли, повратна точка, която в други страни докара до 25% приемане в границите на четири години.

Възобновяемите енергийни източници в този момент са преобладаващият източник на електрическа енергия в Европа и разшириха своя дял в международното произвеждане на електрическа енергия до 29% през 2020г. от 20% през 2010 година

Следващият стадий би трябвало да бъде още по-впечатляващ. Модерна система от данъчни заеми и екологични правила в този момент отстъпва място на доста по-стабилна държавна поддръжка освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят. Законопроектът за климата в Съединени американски щати, който се чака да бъде утвърден от Камарата по-късно тази седмица, и европейски проект, наименуван RepowerEU, дружно ще изпомпват повече от половин трилион $ дотации на пазара и ще отстранен огромна част от финансовия риск, обвързван в този момент с построяването на огромни огромни възобновими планове.

Темпото сигурно ще се ускори оттук насетне: годишните вложения в чиста сила в международен мащаб ще би трябвало да се утроят до 4 трилиона $ до 2030 година, с цел да изпълнят необятно поетия ангажимент за нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година, съгласно Международната организация по енергетика.

До края на това десетилетие енергийното поле може да наподобява доста друго. Според S&P Global Commodity Insights делът на възобновимите енергийни източници може да съставлява 60% от производството на електрическа енергия в Западна Европа до 2030 година по отношение на 35% през днешния ден и 38% в Съединени американски щати и Китай по отношение на надлежно 23% и 30%.

" Както мандатите в Европейския съюз, по този начин и законодателството в Съединени американски щати са в действителност огромен ускорител за темпото на този напредък ", сподели Крис Сейпъл, специалист по енергиен преход в изследователската компания Wood Mackenzie. Компанията чака единствено от $369-те милиарда тласъци на държавното управление на Съединени американски щати да отключат $1,2 трилиона общи вложения до 2035 година С държавното управление, което покрива част от раздела или предлага постоянни предвидими данъчни облекчения, вложителите ще са по-склонни да влагат пари във възобновими технологии.

Въпреки мащаба на прехода, вложителите ще би трябвало да бъдат придирчиви. Големите спечелили, явно ще са малко. Индексите и фондовете за зелена сила постоянно търгуват въз основа на краткосрочни упования за държавна политика или промени в разноските за първични материали, вместо на по-дългосрочната опция. И някои от участващите компании не са посочили, че могат да устоят в положителни и неприятни времена.

" Тъй като някои от тези технологии са в зародиш, вие просто нямате обилие от обществено търгувани компании с дълготрайни резултати ", сподели Бен Кук, портфолио управител на фонда Hennessy Energy Transition. " Трябва да сте доста деликатни и пъргави в търговията с тези неща. " Преходният фонд влага както в остаряла, по този начин и в нова енергия; Кук сподели, че в последно време е намерил няколко разновидността от страна на по-новата сила, в които да влага.

За да разберем опциите във възобновимите енергийни източници - и провокациите - оказва помощ да погледнем математиката.

Сега Съединени американски щати и Европа прибавят към 30 гигавата годишно нови слънчеви и вятърни мощности, задоволителни за зареждане на към 10 милиона домове. В Съединени американски щати слънчевата и вятърната сила помогнаха да се посрещне възходящото търсене на електричество през последното десетилетие, само че те не понижиха доста от дяловете на другите източници на сила. Съединени американски щати прибавиха 30 гигавата общо ново произвеждане на електрическа енергия предходната година, което значи, че възобновимите енергийни източници съставляват съвсем цялото нарастване, само че в действителност не оспорват съществуващите източници.

На идващия стадий това ще се промени. До 2030 година както Съединени американски щати, по този начин и Европа ще прибавят 80 гигавата слънчева и вятърна сила годишно, съгласно Wood Mackenzie, което значи, че ще изместят по-старите форми на сила. Този ритъм на напредък се усилва бързо. Съединени американски щати имаха към 1,2 теравата (терават е 1000 гигавата) потенциал за произвеждане на електрическа енергия към края на предходната година. Европа по сходен метод възнамерява да утрои своя вятърен и безоблачен потенциал до 2030 година

Законът за понижаване на инфлацията, както се назовава законопроектът за климата и налозите, уголемява и усилва доходоносните данъчни заеми за вятърна и слънчева сила, позволявайки на притежателите на жилища и разработчиците на планове да изискат до 30% от цената на план като заем при положение на слънчева сила и заем на ват за вятър. Това може да отнеме 6 000 $ от цената на система със общоприета цена от 20 000 $, разясняват специалисти.

Все отново вложението в слънчева и вятърна сила от дълго време е мъчно начинание. Компаниите, които създават хардуера, работят с ниски маржове, а тези, които го финансират, от време на време поемат забележителен риск за паричните потоци, които могат да лишават години, с цел да се материализират. Въпреки че наподобяват като софтуерни артикули, слънчевите и вятърните планове се зареждат от пазарите на комунални услуги, които порастват последователно, с минимални облаги за вложения капитал. Напоследък инфлацията навреди на маржовете им. Водещият производител на вятърно съоръжение Vestas да вземем за пример, загуби пари и регистрира спад на акциите си тази година, макар процъфтяващото търсене на неговите артикули.

Слънчевата и вятърната сила не са единствените бенефициенти на сметката. Освен това улеснява заявяването на данъчен заем за предпазване на акумулатори, което е огромен подтик за хората, които желаят да се изключат изцяло от електрическата мрежа или да имат аварийна система, ако мрежата спре. Предлагат се повече данъчни облекчения, в случай че оборудването е създадено в Съединени американски щати. Това доста уголемява заемите, налични за хора, които купуват електрически транспортни средства и термопомпи.

Димитри Дайен, анализатор за възобновими енергийни източници в ClearBridge Investments, сподели, че една компания за акумулатори, която евентуално ще се възползва, е LG Chem, компания, благосъстоятелност на корейския софтуерен колос LG (LGEIY).

Други, по-зараждащи се технологии също се възползват. Законопроектът усилва данъчните облекчения за планове за хващане на въглерод, които отстраняват въглеродните излъчвания от въздуха и ги съхраняват подземен. Chevron (CVX) и Exxon Mobil (XOM) работят по планове за хващане на въглероден диоксид, които ще бъдат подтиквани от данъчни облекчения.

Законопроектът прибавя нов данъчен заем за водорода, който сега се употребява най-вече за промишлени цели, като произвеждане на торове, и се създава съвсем напълно от изкопаеми горива. По-новите способи за произвеждане на водород от чисти енергийни източници обаче, стартират да се постановат и законопроектът ще даде данъчни заеми, които бързо ще приближат промишлеността до доходност.

Анализаторите считат, че водородните заеми могат да бъдат най-трансформиращата част от сметката, изключително за най-чистия тип водород. Водородът се класифицира в разнообразни цветове. Сивият водород се създава от естествен газ; синият водород също идва от изкопаеми горива, само че неговите въглеродни излъчвания се улавят и съхраняват; и зеленият водород се създава от възобновима сила, която създава водород благодарение на съоръжение, наречено електролизатори.

Зеленият водород ще получи най-големите дотации от всички способи в законопроекта - до $3 на кг. Според някои оценки това е повече от половината от разноските за произвеждане на зелен водород. Дайен назова тази дотация " изменяща играта " за фирмите в промишлеността.

" Това ще промени структурата на разноските за зелен водород ", сподели той.

Една акция, която харесва, е Bloom Energy (BE), калифорнийска компания, която построява горивни кафези и електролизатори, наред с друго съоръжение, което ще се възползва от растежа на пазарите на водород. Дейен споделя, че дотациите ще изведат Bloom от икономическо равнище на доходност до мощна доходност. Очаква се компанията да премине от загуба на акция през тази година към облаги през 2023 година Сметката също по този начин ще " форсира неимоверно рентабилността " на Plug Power (PLUG), компания за горивни кафези, основана в Ню Йорк, сподели Дейен.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР