Пак ставаме свидетели на езика на омразата от страна на

...
Пак ставаме свидетели на езика на омразата от страна на
Коментари Харесай

Външното ни министрество: Пак ставаме свидетели на езика на омразата от страна на Македония

Пак ставаме очевидци на езика на омразата от страна на Македония.

Той се предизвиква от парламентарно показани политически партии, общественици и представители на академичната общественост. Това се споделя в позиция на министерството на външните работи във връзка на масираната антибългарска акция през последните няколко дни от страна на македонските медии и политици.

Министерство на външните работи показва удивление от острата позиция на представители на управляващите в Република Северна Македония и антибългарската акция, водена в медии в прилежащата ни страна през последните няколко дни по отношение на откриването на клуб на сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ в град Битоля на 16 април 2022г., съобщи през днешния ден.бг.

" Особена тревога буди фактът, че се вършат опити за голословно приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на преднамерено неправилни исторически тълкования е точно една от аргументите, заради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е нуждата тя да реализира действителен прогрес по сензитивните тематики от общата ни история ", акцентират от външнополитическото ни ведомство.

От там напомнят, че " Културен център Иван Михайлов " е регистриран според условията на локалното законодателство и действа от 2019 година, без до сегашния миг наименованието му да е било обект на забележима отрицателна реакция на управляващите и обществеността в прилежащата ни страна.

Тези обстоятелства водят до убеждението, че акцията, разразила се през последните няколко дни в действителност не е обвързвана с името, а е ориентирана против активността на организацията, интензивно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права “, се споделя в позицията.

Министерство на външните работи акцентира, че българската страна ще продължи да поставя всички нужни старания, в сходство с интернационалното право, за поддръжка и отбрана на българите в Северна Македония.

" Очакваме от виновните фактори в прилежащата ни страна градивен принос в продължаващия развой на възобновяване на доверието и за построяването на удобна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който желае да развива другарски връзки с България.

През последните месеци българската страна постави обилни старания за поощряване на положителен климат в двустранните връзки, включително посредством инициирането на формати за засилено развиване на секторното съдействие. В открит дух, България целеустремено ще продължи да работи за създаване на същински добросъседски връзки, само че разчита за това и на своите сътрудници в Северна Македония ", се споделя още в позицията на българското външно министерство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР